Руският УНИКС Казан записа името си в историята на европейския клубен баскетбол с нов рекорд. Още в първия мач за новия сезон на турнира Еврокъп, тимът подобри постижението за най-много реализирани тройки. Това се случи при победата над Бешикташ със 101:76.

Водени от звездата си Марко Попович, който сам наниза девет тройки, баскетболистите от Казан отбелязаха точно 20 шута от далеч. Предишният рекорд се делеше от три състава – Памеса Валенсия, Канту и Азовмаш, които бяха вкарвали по 18 тройки.

Самият Попович изравни индивидуалното постижение на Рубен Дъглас от Валенсия, който също е вкарвал девет. Хърватският гард реализира своите девет тройки от 14 опита.

Интересното е, че 9-те точни изстрела на Попович изравниха и рекорда изобщо във всички европейски клубни турнири за това десетилетие, тъй като и в най-силната надпревара – Евролигата – друг играч на УНИКС Саулиус Шомбергас наниза девет от девет с екипа на ТАУ Керамика през 2001.

УНИКС направи рекорда от 43 опита, което също е изравнен рекорд, за редовно време от 40 минути. Абсолютният рекорд е 46 опита, но в мач с продължение.