Рилски спортист загуби първата част от битката за място във финала на Балканската лига, със 62:63 от косовския Пея в София.

След седмица, на 7 април, в Косово, Рилецо трябва да победи, ако иска да стигне до финала на турнира. 

Срещата се игра в зала "Универсиада" в София, тъй като Арена Самоков е домакин на Европейско първенство по волейбол за девойки.

Преди мача Балканската лига връчи и специален плакет на президента на Рилски спортист Петър Георгиев, по случай скорошния му рожден ден.

Пред сериозно самоковско присъствие на трибуните, Рилски спортист започна далеч по-вдъхновено, но не успя да вземе сериозна преднина.

В първата част баскетболистите на Росен Барчовски имаха аванс от осем точки, без обаче да успеят да го увеличат.

Отлично стартира Джулиън Норфлийт, а след това Данчо Бозов пое нещата в свои ръце, и даваше енергия на тима си. Добрата игра в защита на Рилецо помогна на българския отбор да направи нова крачка напред, и да направи аванса си двуцифрен преди почивката. Докато Бозов движеше нападенията, Жарко Ракочевич мачкаше в подкошието, и така в края на първото полувреме разликата стигна 12 точки - 39:27.

Второто полувреме обаче започна повече от ужасяващо за българския отбор, и в третата част той загуби цялата си преднина. До финалните  две минути Рилецо имаше отбелязани само четири точки в коша на Пея, докато гостите със своите 16 стигнаха до равенството при 43:43.

Пея вкара и първите четири точки в последната част, за да поведе за първи път в мача, с 51:49. Върнън Тейлър и Симеон Илиев се събудиха навреме, за да не позволят да се стига до разлика.

След четири поредни равенства в резултата, Рилски спортист изпусна нещата в нападение, и загубил свежест, даде възможност на Пея да поведе с 4 точки, четири минути преди сирената.

В тях обаче Рилецо не успя да навакса всичко, и в крайна сметка загуби с точка първата част от битката за финала - 62:63. 

Йордан Бозов и Ракочевич имаха съответно 11 и 10 точки през първото полувреме, но останаха без кош от игра след почивката, като Бозов само добави две точки от наказателната линия за 13 накрая.

Ракочевич завърши с 10 точки и 10 борби, Златин Георгиев добави още 11 точки и седем борби.

Йозо Бъркич приключи с 14 точки и 13 борби за Пея.