Рилски спортист загуби с 84:106 (14:23, 27:29, 23:31, 20:23) като гост на финландския Катая Баскет в първи мач от втория квалификационен кръг на турнира за купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже. Реваншът в Самоков ще бъде проведен след една седмица.

Мачът започна по най-нежелания начин за Рилски спортист. Българският тим изравни за 2:2 с втория кош в мача, но финландците направиха серия от 13 безответни точки в следващите четири минути и поведоха с 15:2. Разликата все пак беше стопена на девет точки до края на първата четвъртина, а четири секунди преди края на втората Катая я увеличи на 11 с кош на Рахлир Джеферсон.

Третата четвъртина беше още по-лоша за българския тим, който беше принуден да стреля от далечно разстояние, за да настигне финландците. Артър Едуардс и Дерек Райт пропуснаха поредни стрелби, след което първият стреля точно за две точки, Димитър Маринчешки направи забивка и отново Едуардс се разписа от далечно разстояние за 48:60. Тройки на Топиас Палми и Винсънт Симпсън обаче отново отдалечиха Катая, а серия от седем безответни точки доведоха разликата до цели 17 пункта. 

Последната четвъртина премина равностойно, а Рахлир Джеферсън премина границата от 100 точки за финландците със забивка. В крайна сметка Катая спечели с преднина от 22 пункта и на Рилски спортист няма да му бъде лесно на реванша след седмица.

Топиас Палми и Винсънт Симпсън отбелязаха по 21 точки Катая, а други трима също преминаха границата от 10 пункта. С 24 за Рилски спортист се отчете Артър Едуардс, докато Дженкинс завърши с 20./БТА