Баскетболният Рилски спортист постигна най-големия успех в досегашната си история след като се класира на финала на Балканската лига. Тимът от Самоков победи в интересен сблъсък с инфарктен финал сръбския Мега Хипо Лизинг с 83:81 точки в първия полуфинал на регионалната надпревара.

В герой на мача се превърна американецът Травис Питърсън, който изигра страхотна последна четвърт и завърши с 24 точки и овладя 13 борби. Питърсън бе моторът на своя тим в най-напрегнатите моменти на двубоя. С 18 точки се отчете Богдан Боев, а 17 точки реализира Иван Лилов, който също направи доста силен мач. Сърбинът Драгослав Папич бе на познатото си ниво и отбеляза 12 точки.

Босът на Рилецо Петър Георгиев не можеше да си намери място от радост след финалната сирена, а играчите му полудяха от радост, когато на таблото остана да свети победният резултат.

Първото полувреме започна с преднина на домакините, които подкрепяни бурно от почти пълните трибуни на Арена Самоков поведоха с 23:18 след 10 минути игра. Македонският треньор на Рилецо Александър Тодоров започна в състав Лилов, Миркович, Папич, Боев и Травис Питърсън. Сърбите от Мега Хипо Лизинг се окопитиха и противодействаха по-убедително през втората част намалявайки пасива си до само 3 точки на почивката. Отново баскетболистите на Рилски спортист владееха инициативата, но изпуснаха преднина от 9 точки на моменти.

След почивката само минута бе необходима на гостите да поведат с 1 точки при 48:47, но със силни изяви на Лилов, Питърсън и Папич домакините стигнаха до най-голямата разлика в своя полза в мача в средата на четвъртината при 67:55 точки 3 минути преди края на третата част.

Последните 10 минути започнаха при 71:65 в полза на Рилецо, а водени от американеца Травис Питърсън играчите на наставника Александър Тодоров удържаха преднина до 37-мата минута. Драмата дойде в края, когато сърбите изравниха при 81:81 точки. Последният кош в мача бе именно на центъра Питърсън. До края баскетболистите на Мега Хипо Лизинг не направиха успешна атака, а и бе отсъдено нарушение срещу Папич от Рилски спортист.

Съставът на Рилски спортист вече очаква съперника си на финала на Балканската лига утре от 18 часа в Арена Самоков. Във втория полуфинал играят двата македонски тима Работнички Скопие и Фени Индустри.

 На трибуните в най-хубавото баскетболно съоръжение у нас пък бе и националният ни селекционер Пини Гершон, който пристигна от Израел специално за Финалната четворка на БИБЛ. Сред ВИП-гостите са и редица президенти на баскетболните федерации на балканските страни.