Най-престижният европейски клубен баскетболен турнир ще стане малко по-достъпен за по-голям брой отбори от Стария континент, според новия проект на провеждане на състезанието. Плановете за промяна бяха анонсирани в навечерието на Финалната четворка на Евролигата в Берлин от изпълнителния директор на организацията Жорди Бертомеу.

„Евролигата е на прага на нов проект, който ще е отворен към повече държави и повече отбори ще имат възможност да участват. Ще гарантираме присъствието на шампионите от всички национални първенства или поне на по-важните в Европа. Нашето желание е шампионите на топ-държавите да са част от Евролигата. Според правилата, когато създадохме Евролигата през 2000-та година, в някои страни, това не можеше да се осъществи. В държави, където единственият представител имаше дългогодишен договор и поне на два пъти в последните години се е случвало шампионът да не може да играе в Евролигата. Това е проблем, който трябва да решим”, коментира Бертомеу.

Двата полуфинала на Евролигата са днес. Първи в спор за място на финала ще излязат настоящият шампион ЦСКА Москва и испанският Барселона от 19 часа българско време. От 22 часа е вторият полуфинал между двата гръцки гранда Олимпиакос и Панатинайкос.