Мениджърът на националния отбор по баскетбол на Русия Шабтай фон Калманович бе застрелян днес в автомобила си, в центъра на Москва, тръбят медиите в страната. Неизвестни извършители изпразнили цял пълнител с куршуми от автомат в Мерцедеса на Калманович, и избягали със сребриста Лада Приора. По предварителна информация, в тялото на Калманович са намерени 6-7 куршума, а още 23 са попаднали в колата, а полицията е убедена, че става дума за професионална поръчка.

Освен, че работи с женската Сборная, Калманович е и собственик на европейския клубен шампион по баскетбол за жени – Спартак Московски регион. Той е сред хората, отделяли най-много средства за баскетбола в Русия през последните над 10 години.

За Спартак през миналия сезон игра и американката с български паспорт Ноел Куин.

Вестта за смъртта на Калманович шокира дълбоко цяла баскетболна Русия. Капитанът на Спартак и националния отбор Илона Корстин заяви: „Не мога да повярвам, че това е истина. Още мисля, че е станала някаква грешка. За нас той бе много повече от президент.”

Президентът на Руската федерация по баскетбол Сергей Чернов коментира: „Само преди няколко часа разговарях с Шабтай в неговия офис. Обсъждахме настоящите си работи. Всичко беше мирно и спокойно. Той изобщо не ми сподели за някаква заплаха, беше на върха на силите си. А ето, че няколко часа по-късно ми съобщиха за тази ужасна вест.”

Президентът на мъжкия баскетболен ЦСКА Москва Андрей Ватутин бе не по-малко потресен: „Не мога да повярвам, че Шабай вече го няма. Това е невъзможно…Той обичаше толкова много живота. Беше невероятно отзивчив и топъл човек.”

КАДРИ СЛЕД УБИЙСТВОТО, МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК! GONG.BG предупреждава, че кадрите не са подходящи за хора с непоносимост към жестокост и лабилна психика.

62-годишният Шабтай фон Калманович е много известен бизнесмен, роден в Литва, и прекарал голяма част от живота си в Израел. В средата на 90-те години на 20 век той прави компания с популярния естраден певец Йосиф Кобзон, и оттам започва да гради голям бизнес. Една от фирмите на Калманович води в Русия певци като Майкъл Джексън, Лайза Минели и Хосе Карерас.

В началото на 80-те години Шабтай Калманович е смятан за един от най-богатите руски имигранти в Израел. Той прекарва шест години – от 1988 до 1993 в затвор в Израел, по обвинения в шпионаж в полза на СССР.