Грандиозни промени в баскетболната карта на Европа биха могли да се осъществат в близко бъдеще. Изпълнителният директор на УЛЕБ Жорди Бертомеу работи за идеята от сезон 2016/2017 настоящият турнир Евролига да се трансформира в лига, до която да имат достъп само двайсетте най-богати клуба на Стария континет, плюс четири тима, който да се класират от втория по сила турнир Еврокъп.

Според разпространените информации планът е Испания да получи пет места, Турция – три, Гърция, Русия и Франция по две, а Израел, Италия и Литва – по едно място. Последната позиция би трябвало да е за Адриатическата лига, но се спекулира, че би могла да бъде дадена на Италия или Израел, където има по-платежоспособни отбори от клубовете в Балканския регион.

В този смисъл, гарантирано място в „Европейската НБА“ биха получили отбори като Реал, Барселона, Лаборал Куча, Уникаха, Панатинайкос и Олимпиакос, Макаби, Байерн, АЛБА, Фенербахче и ЦСКА Москва.

Пречки пред осъществяването на идеятаима доста, като фактът, че участниците трябвало да играят само в Евролигата, по два пъти на седмица, но не и във вътрешните си първенства.

„Не можем да приемем националните първенства да са на дъното на пирамидата и искаме да видим как ФИБА ще реконструира европейските турнири“, коментира президентът на испанската АСВ лига Франческо Рока.