Още преди да дадем прогнозите си за двата полуфинала от Евролигата, нека да кажем, че всичко друго освен финал ЦСКА - Панатинайкос ще бъде голяма изненада не само за мен, но и за голяма част от баскетболните фенове в Европа. ЦСКА превъзхожда много Уникаха, докато ТАУ Керамика се доближава повече до Панатинайкос, но тук фактор ще се окаже домакинството на Файнъл Фоур. По-голяма част от феновете в Атина ще са привърженици на ПАО, което неминуемо ги прави фаворити за спечелване на трофея.

ЦСКА МОСКВА - УНИКАХА   ХК/Гост 13.5

Много висок хендикап с оглед на това, че мачът е полуфинал от най-силното баскетболно издание на стария континент. Въпреки това, смятам, че букмейкърите са налучкали общо взето разликата в класите между двата отбора.

Два от основните високи играчи на Уникаха са контузени и няма да вземат участие. Марко Тусек е аут заради изкълчен глезен, а отсъствието и на Даниел Сантяго, който бе избран за най-добър играч в лигата за Март ги прави абсолютни аутсайдери в мача. Играчите, които могат да направят нещо по-значително в този мач срещу руския гранд значително намаляват. Берни Родригез, Маркъс Браун и Кабезас са тези, които могат да нарушат донякъде равновесието в защитата на ЦСКА. Съмнявам се обаче, че Месина и помощниците му ще позволят това и със значително по-дългата скамейка ЦСКА ще успее да наложи своята игра през целите 40 минути. Очаквам голямо предимство за руснаците, особено в подкошието. Прогноза - 1 за ЦСКА.

ПАНАТИНАЙКОС - ТАУ КЕРАМИКА  ХК/Гост 6.5

ТАУ Керамика спечели 4 от последните 6 мача срещу Панатинайкос. Миналата година в един драматичен трети мач ТАУ спечели като гост в Атина и елиминира Панатинайкос по пътя към Файнъл Фоур-а в Прага.

Ще бъдем свидетели на страхотни мини двубои, като например Луис Скола срещу Майк Батисте, Пабло Приджиони срещу Диамантидис, Бечирович, Шишкаускас и Вуянич срещу Ердоган, Планинич и Ракочевич, Сплитер, Телетович и Пекер срещу Томашевич, Явтокас и Царцарис. Желко Обрадович срещу Божидар Малкович е пък треньорския сблъсък. Това ще бъде финал преди финала.

ТАУ Керамика се намира в страхотна форма, води в Испанската лига, победи в последните 10 мача от Евролигата. Панатинайкос от своя страна с изявите си този сезон в Европа също показа голямата си класа.

Ако мача бе на неутрален терен, може би този хендикап щеше да е достатъчен да заложим за испанците. Но в Атина ще е по-различно, гръцките фенове ще създадат такава атмосфера, че те ще са големия фактор тук. Прогноза - 1 за Панатинайкос.

Прогнози: Валентин Ангелов, главен редактор на bulgarianbasket.com.