Президентът на Европейската федерация по баскетбол Олафур Рафънсон изрази отличните си впечатления от софийската Арена Армеец. Рафънсон от вчера е в България и изгледа два мача от Европейското първенство по баскетбол за младежи – в зала „Универсиада” и в Арена Армеец.

„Първо трябва да отбележа, че съм много доволен да съм тук. Много съм благодарен за поканата от страна на българската федерация по баскетбол, както и за срещата със спортния ви министър. От това, което видях и чух организацията на Европейското първенство за младежи е отлична. Мачовете, които видях снощи бяха на високо ниво. Видях голямата арена. Поздравления за вашия министър, защото тя е страхотна. Определено е фантастично съоръжение. Според мен това ще окаже голямо влияние в бъдеще и ще помогне за развитието на спорта в България. Мисля, че с ръководството на министър Нейков и Георги Глушков вие имате добър екип”, сподели исландецът след срещата си с министър Свилен Нейков.

Президентът на ФИБА Европа: Арена Армеец е фантастично съоръжение

снимка: bgbasket.com

- Мислите ли, че България е способна да организира по-голямо събитие? Може би Европейско в дивизия А или първенство при мъжете или жените?

- За организацията на подобно събитие трябва основно две неща. Трябва да имаш добър екип, който да работи по организацията и освен това трябва да имаш подходящите съоръжения. В момента се развивате и в двете насоки, така че отговорът е – да.

- А какво е мнението ви за българския баскетбол и резултатите, които постига? Може би за мъжкия тим?

- Баскетболът има големи традиции в България. Заложен е в корените на нацията и имате много талантливи играчи. Работите в младите отбори и вярвам, че България може много да напредне и като резултати, и като организация.

- И все пак конкретно за Европейско за младежи в дивизия А- какви са ни шансовете?

- Ами всеки може да кандидатства. Не бих дал никакви обещания, а и това не е мое лично решение. Но разбира се със съоръженията и организацията вие сте качествен кандидат със сигурност.