Честванията на 50-годишния юбилей от създаването на европейските клубни турнири по баскетбол продължиха в Белград, където непосредствено преди срещата на местния Партизан с еврошампиона Панатинайкос бяха почетени три знаменити фигури. Поводът бе титлата на Стария континент от 1992-а година, а на паркета, за да получат специални плакети излязоха треньорското светило Желко Обрадович – настоящ наставник на ПАО, но и старши треньор на сръбския град от преди 15 години и великите играчи Александър Джорджевич и Предраг Данилович.

8000 зрители в зала „Пионир” приветстваха знаковите личности на местния баскетбол. Специална почест бе посмъртно отдадена и легендарният специалист Александър Николич, ментор на Обрадович, чиято кариера стартира именно от Партизан, а плакета получи дъщерята на Николич – Друбравка Ракочевич.

Дори в богатата история на европейския баскетбол, едва няколко изстрела са се запазили толкова силно, като шампионската стрелба със сирената на Саша Джорджевич за Партизан през 1992-а година срещу Ховентут Бадалона. „Това беше сбъдната мечта. Промени цялата история на клуба, който никога не бе печелил Евролигата”, споделя Джорджевич.

Панатинайкос пък буквално изтръгна победата от Партизан насред Белград след като сърбите не успяха в опита си за тройка 12 секунди преди края при 92:90 за гърците. Двубоят донесе трети пореден успех на ПАО и първо поражение за Партизан.

„Мачът бе невероятен. Накрая имахме късмет, след като пропуснахме да си направим двубоя лесен. Поздравявам играчите си, че спечелиха в атмосфера като тази”, коментира наставникът Обрадович. „Сблъсъкът бе такъв, какъвто очаквахме. Знаехме, че Партизан ще натиска здраво, но удържахме и мисля, че заслужавахме успеха”, каза баскетболистът на Панатинайкос Сани Бечирович.

Наставникът на домакините Душко Вуйошевич също заяви, че ПАО е заслужавал повече победата и е щяло да бъде изключителен празник при триумф на неговите играчи.