Селекционерът на мъжкия ни състав по баскетбол Пини Гершон и неговият клуб Макаби Тел Авив вече са сигурни за Топ 16 в Евролигата, след снощния успех като гост във Франция на Льо Ман с 87:73 точки. Победата дава шанс на израелския гранд да гони по-предно класиране в групата си до края на редовния сезон. „Жълтите” от Тел Авив са трети за момента с 5 успеха от 8 мача, а лидери са Олимпиакос и Уникаха. Именно бившият тим на Пини – гръцкият Олимпиакос е следващия съперник на Макаби в Тел Авив на 8-ми януари догодина.

Триото Карлос Аройо, Лиор Елияху и Омри Каспи вкара по 19 точки за победителите, а Браян Чейс бе най-резултатен за Льо Ман със 17 точки.

„Когато точките са разпределени между състезателите, това е доказателства за отборна игра. Просто направихме нещата различно, отколкото в предишните двубои и спечелихме. На все още не сме постигнали постоянство. Виждам слабостите ни, а не силата. Може и да постигнахме първата си цел – класиране за Топ 16, но все още ни предстои да стегнем отбора и да го направим още по-добър”, заяви наставникът Гершон след мача във Франция.

Един от баскетболистите, който се изявява възходящо след пристигането на Пини – израелският национал Лиор Елиаху коментира: „Постигнахме хубава победа и всички без изключение играха добре. Колкото повече се учим да играем по системата на Пини, толкова повече ще израстваме като отбор. Пини ми се доверява, дава ми шанс да играя и съм щастлив, че мога да помагам на тима си, колкото мога.”

Българският национал Ибрахим Джабер със своя Лотоматика Рома стигна до победата над Юнион Олимпия след продължение със 74:69 точки. Натурализираният американски гард Джабер се отчете със 7 точки, 2 борби и 3 откраднати топки за 25 минути на терена.

Всички резултати от 8-я кръг в Евролигата:

Жалгирис – Проком 79:68

Паниониос – Ефес Пилзен 64:78

Алба Берлин – ТАУ Керамика 68:73

Уникаха – Еър Авелино 72:68

ЦСКА Москва – Реал Мадрид 78:82

Панатинайкос – Нанси 83:69

Фенербахче – Ховентут 89:63

Олимпиакос – Цибона 93:64

Барселона – Монтепаски 87:61

Армани Милано – Партизан 73:59