Макаби Тел Авив с треньора Пини Гершон начело направи сериозна крачка към класирането си за Топ 16 на Евролигата. Израелският тим победи като гост Еър Авелино с 86:72 точки. Това бе втори успех на евреите над италианския отбор, което означава почти сигурно класиране напред. Победата изкачи тима на селекционера на България Гершон само на победа зад триото Уникаха, Цибона и Олимпиакос, които са с актив от 5-2. Макаби пък вече има 4 победи и 3 загуби.

Авелино успяваше да удържа гостите в първите 15 минути благодарение на добрата си стрелба от далечно разстояние и добрата организация на играта на Травис Бест, но чрез Маркъс Браун, Д`ор Фишер и Янив Грийн гостите се оттеглиха на почивката с 8 точки аванс – 40:48. В началото на второто полувреме се разигра Лиор Елияху и преднината на Макаби достигна 14 точки. Маркъс Браун вкара рекордните за сезона 26 точки, а Елияху изигра втори пореден отличен мач за Макаби и завърши с 18 точки и 10 борби. Фишер добави 17 точки и 10 борби, а Грийн се отчете с 14 точки и 7 борби.

Следващата седмица Пини Гершон и компания гостуват на Льо Ман в последен мач за годината в Евролигата.

„Това е важна победа за нас, която ни дава преднина пред Авелино в групата. Постигнахме това, за което дойдохме. Можехме да играем и по-добре, но някои не играха така, както бяхме планирали. Все пак това е ценен успех”, коментира Гершон след двубоя.

В същото време американецът с български паспорт Ибрахим Джабер и неговият Лотоматика Рома загубиха гостуването си на Ховентут с 93:97 точки. Джабер бе на терена 33 минути и завърши с 11 точки и 7 борби. Италианският тим е втори във временното класиране в своята група на Евролигата с 5 успеха от 7 мача.


Останалите резултати от Евролигата:

Панатинайкос – Барселона 76:87

Нанси – Проком 78:70

Реал Мадрид - Партизан 68:67