Партизан се класира за Финалната четворка на Евролигата за първи път в новата история на турнира, след като победи Макаби Тел Авив на Пини Гершон със 76:67 и спечели серията с 3-1. „Гробарите” се наложиха пред над 21 000 свои фенове в „Београдска арена”, като освен фанатизираната тълпа, още безобразната игра на Макаби, и доста съдийски грешки оказаха влияние на резултата.

След сравнително равностойно първо полувреме, през второто Партизан отказа Макаби и заслужено намери място на полуфинал. Там сърбите, които са първият тим без домакинско предимство, преодолял Топ 8, ще срещнат Олимпиакос.

Гръцкият гранд също спечели серията си с 3-1 срещу Асеко Проком. В Полша Олимпиакос надделя с 86:70, след 22 точки на Джош Чилдрес и 15 на Милош Теодосич.

Първи до Финалната четворка се добра големият фаворит в турнира – Барселона. „Каталунците” биха Реал насред Мадрид с 84:78 и взеха серията с 3-1 победи. Много силен мач за Барса направи Хуан Карлос Наваро с 21 точки, а младият гард Рики Рубио наниза 19.

Силни последни минути помогнаха на ЦСКА Москва да обърне мача с Каха Лаборал и след 74:70 да се класира за осми пореден път на Финалната четворка в Евролигата. Американецът Джей Ар Холдън вкара 14 точки в заключителната част и на практика изведе руския тим до успеха.

В единия полуфинал в зала „Берси” в Париж на 7 май един срещу друг ще играят Барселона и ЦСКА Москва, докато в другия е „балканското” дерби между Партизан и Олимпиакос.