Бившият баскетболист от НБА Йонас Йеребко е отстранен от националния отбор на Швеция до следващо нареждане, след като подписа договор с руския ЦСКА Москва, обявиха от баскетболната федерация на страната.

Генералният секретар на централата Фредрик Юламо е разговарял с 35-годишният Йеребко в сряда и е заявил на баскетболиста, че желанието му да се състезава в Русия е несъвместимо с ценностите на шведския баскетбол.

„След разговора, за съжаление трябваше да вземем решение, че няма условия Йонас Йеребко да представлява националния отбор на Швеция“, обясниха от централата.

Йонас Йеребко е сред най-добрите шведски баскетболисти и игра няколко години в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Той се премести в Русия през 2019-а, когато подписа с Химки, но беше без отбор в продължение на година, преди да подпише с ЦСКА до края на настоящия сезон.

„Чест е да се присъединя към такъв исторически клуб като ЦСКА. Очаквах възможността отново да играя баскетбол и съм развълнуван да се присъединя към тима“, коментира Йеребко пред официалния сайт на руския отбор.