Бордът на ФИБА Европа одобри единодушно новите два проекта на Балканската лига. Ръководството на регионалната надпревара внесе за одобрение в централата проекти за създаване на юношеска (до 18 години) и женска балканска лига. На последното си заседание Бордът е одобрил появяването на новите два турнира от следващия сезон.

“Много съм щастлив и благодарен на ФИБА и ФИБА Европа за официалното потвърждение относно нашата заявка за два нови проекта. Това е признание, че ние в Балканската лига сме професионалисти, коректна баскетболна организация и, че нашият път в последните шест сезона е правилен. От друга страна това сега е и голяма отговорност и ние ще трябва да покажем, че можем да предоставим на баскетбола на Балканите същите качествени лиги, както и мъжката”, коментира спортният директор на Балканската лига Шай Щрикс.

“Сигурен съм, че създаването на първото юношеско международно клубно състезание в Европа, особено на Балканите, ще даде страхотна възможност на най-големите млади баскетболни таланти. Това няма да бъде, нито ще замести което и да е национално състезание за юноши. Това е клубна надпревара, която само клубовете, които са официално регистрирани в своята местна федерация могат да участват. Представям си мачове между юношеските първенци на България, Румъния, Македония срещу шампионите на Турция, Сърбия или Черна гора. Това ще бъде страхотна надпревара и голямо предизвикателство за всички нас. Приоритет ще бъде даден на юношеските клубове, чиито мъжки отбори играят в Балканската лига”, казва още Щрикс в официалното изявления от БИБЛ.

“Що се отнася до женската лига, ако клубовете, които желаят да участват, изпълнят всички задължения, то ще имаме силна надпревара. Отбори от Балканите ще бъдат поканени за участие. Идеята е да има повече международни мачове и повече възможност за женския баскетбол, а по този начин да се оказва подкрепа и на националните отбори на всяка страна” споделя още Шай Щрикс и завършва:

“Г-н Асен Христов, целият професионален екип на Балканската лига и аз сме готови и щастливи за новото предизвикателство. По време на срещата на Борда на 26 април 2014 година (по време на Файнъл 4, който ще е между 25 и 27 април), ние ще предоставим нужната информация на федерациите и ще бъдем готови за един голям баскетболен сезон, които ще включва Мъжка, Женска и Юношеска лига започвайки още от 2014/2015.”