Походът към полуфиналите на Евролигата е в последната си фаза, като повечето въпроси са за това кои два отбора ще стигнат до финала. Реал Мадрид застават срещу Фенербахче, а ЦСКА Москва срещу Олимпиакос в спора за последната фаза на първенството. И двата мача ще бъдат епични, и ще се опитаме да погледнем към различните им аспекти и евентуалните резултати.

РЕАЛ - ФЕНЕРБАХЧЕ

РЕАЛ изглеждат по-солидни от миналата година и Пабло Ласо събра играчи за спечелването на трофея. Серхио Юл играе още по-силно от миналия сезон, при положение, че е в дискусията за най-добрия играч отвъд НБА. Лука Дончич запълни празнотата на напусналия Серхио Родригес. Густаво Айон и Фелипе Рейес продължават да контролират подкошието. Стрелбата на Джейси Керъл е все на висота. Подкрепата от пейката на Йонас Мачулис, Руди Фернандес, Трей Томпкинс и Отело Хънтър е солидна. А Антъни Рандолф е играчът, който може и да спечели турнира за “Лос Бланкос”.

ФЕНЕРБАХЧЕ все са на стъпка от спечелването на трофея и все отличието им се измъква за малко. Но този сезон играта на Богдан Богданович е на друго равнище. Постоянството и отговорността, които демонстрира, доведоха отбора до полуфиналите. Подкрепата на Боби Диксън е много солидна. Същото можем да кажем и за Никола Калинич. Стрелбата на Луиджи Датоме е все така на ниво. Екпе Удо и Ян Весели контролират подкошието, а целият тим е един от най-добрите по отношение на играта в защита. Усещате сходствата, нали?

Големият двубой в тази среща най-вероятно ще бъде между Антъни Рандолф и Богдан Богданович. И двамата разчитат много на начина, по който им се позволява да играят от техните съотборници. Богданович е играч, който сам да си създава ситуации. Дриблира много с топката и когато има ден, целият отбор изглежда чудесно. Проблемът на подобен тип състезатели е, когато стрелбата не влиза или когато при поставянето на заслони, противноковият тим застава добре. А това са едни от оръжията на Реал. Рандлоф от своя страна пък не е такъв консуматор, а се възползва повече от подаванията на неговите съотборници и често не прави повече от 2-3 дрибъла преди да заходи към коша. Сблъсъкът неслучайно е определян за финал преди финала.

ЦСКА МОСКВА - ОЛИМПИАКОС

Но имайки предвид класата на ЦСКА и Олимпиакос е трудно да се приеме, че победителят от изхода в другия плейоф, ще влезне с най-големи шансове за спечелването на трофея в неделя.

ОЛИМПИАКОС беше в първата четворка през огромна част от редовния сезон. Любопитното е, че това се случваше дори и когато част от големите звезди на тима не бяха в игра. Тогава дойдоха и част от най-знаменитите победи на тима срещу много силни съперници. Във всички тях гърците показаха високо ниво на отборна игра, което се запази и при завръщането на големите имена. Почти всеки един аспект от играта на Олимпиакос се отличава най-вече със сериозно физическо присъствие и много добро движение на топката. Тимът е пословичен със силната игра в защита, което може да попречи на Милош Теодосич и Нандо де Коло.

ЦСКА Москва тази година защитават трофея си от миналия сезон, но задачата им изглежда по-сложна. Неслучайно от тима взеха решението да увеличат бюджета на организацията от 38 на 43 милиона евро, задържайки руския тим в челните места по оперативен бюджет в цяла Европа. Тези числа не включват сумите, които са заплатени за трансфери на състезатели. Нандо де Коло бе селектиран в идеалната петица на Лигата заради много силния сезон, който направи и затова, че показа много добър нюх при отбелязването на точки. Теодосич пък вече играе, знаейки, че е със самочувствието на играч от НБА. Ще се получи уникален спор с Василис Спанулис от Олимпиакос и сблъсъкът ще противопостави два различни стила на игра, които ще направят мача мегаатрактивен.

Сезонът на Евролигата беше невероятно интересен. Първите 4 отбора наистина показаха по-висока класа от останалите, но пък тези, които допълниха Топ 8 показаха явни амбиции за това да оспорят господството на другите през следващия сезон. Отвъд първата десетка се забеляза по-голяма разлика в класите на останалите отбори, но това по-скоро бяха единични случаи, а не традиция (Барселона, Макаби и т.н. са добър пример за това). Финалната четворка в Истанбул ще бъде страшно интересна и не трябва да се пропуска. А и ще се изиграе само по един мач, което поставя още повече напрежение.