Жалгирис завърши по най-добрия начин изявите си пред своя публика в първата фаза на Евролигата, като се наложи в пряк двубой за четвъртото място в Група А над Олимпиакос с 88-75. За отбора на националния ни треньор Пини Гершон и натурализирания българин Родерик Блекни пък това бе втора поредна загуба след тази в Сопот миналата седмица, съобщава bulgarianbasket.com.

Преди този мач двата тима бяха с равен брой победи (7) на четвърто и пето място в групата. След него отборът Жалгирис е с актив от 8-5 и вече дели трето-четвърто място с този на ТАУ Керамика, който е негов съперник в последния кръг другата седмица. Олимпиакос пък вече е със 7-6 на петото място, но все още има шанс за четвъртото, тъй като победи Жалгирис с повече от 13 (по-точно с 16) точки в първия мач между двата отбора. Това значи, че ако гърците победят Монтепаски Сиена у дома, а литовците загубят като гости на ТАУ, четвърти в крайното класиране в групата все пак ще бъде Олимпиакос.

Тази вечер в Каунас обаче домакините бяха определено по-добрият отбор. Те натрупаха двуцифрена разлика през първото полувреме и рядко допускаха тя да бъде намалена до края на мача. Двуцифрен беше и точковият актив на петима от играчите на Жалгирис, сред които най-резултатен бе Паулиус Янкунас със 17 точки. Йонас Мачулис и топреализаторът на Евролигата за всички времена Маркъс Браун отбелязаха по 14, а ДеДжуан Колинс и резервата Горан Юрак - по 13. Колинс добави към това и 7 асистенции и 5 овладени топки.

За Олимпиакос за пореден път най-добър беше титулярният плеймейкър Лин Гриър, който наниза 29 точки. Българският национал Родерик Блекни, който е негова резерва, логично получи само 9 минути игрово време, за които вкара два наказателни удара, хвана една борба, подаде една асистенция и открадна една топка. В реализирането на атаките Гриър получи частична подкрепа само от Лукас Маврокефалидис и Марк Джаксън, които записаха по 10 точки в мача. Олимпиакос отново игра без своята литовска звезда Арвидас Мачиаускас. 

Останалите резултати:

Панатинайкос – Фенербахче 88:68

Макаби ТА – Армани 91:76

Шорал Роан – Реал М 68:82

Олимпия – Виртус 75:60

Партизан – Бросе 85:37