Лукойл Академик загуби катастрофално втори мач от Еврокъп срещу Билбао Баскет. След като в България преди седмица родният шампион отстъпи с 21 точки, при визитата си в Испания си тръгна след 82:60.

Освен че отново загуби борбата под коша, Лукойл Академик направи доста сериозните за професионален мъжки отбор 20 грешки. Стрелбата от тройката пак не потръгна за българския шампион, а резервите на тима не вкараха нито една точка в мача, за разлика от повече от половината от общия актив, реализирани от пейката на Билбао.

Плеймейкърът Брандън Хийт завърши с 18 точки, седем борби и осем грешки за Лукойл. Девин Грийн добави 13 точки и 10 борби, а Мохамед Абукар реализира 16 точки, но взе една-единствена борба за половин час на паркета. Костас Василиадис отбеляза 20 точки и бе най-резултатен за Билбао.

Момчетата на Марин Докузовски стартираха много по-силно на чужд терен, отколкото преди седем дни в Самоков. След кратко колебание обаче, Билбао се окопити, и стегна защитата, за да покаже класата си, и след като загуби в първата с 20:17, бе категоричен в другите три.

На мястото на контузения Божидар Аврамов като титуляр излезе Павел Маринов, който се постара много на терена. Маринов и другият гард Девин Грийн пред Брандън Хийт обаче натрупаха по два фаула още в първите четири минути на срещата. Въпреки това, българският шампион поведе в средата на частта с шест точки, след страхотни изяви на Дарил Уоткинс. Уоткинс отбеляза половината от 20-те точки за Лукойл в първата четвърт.

Вторият период не започна добре за Лукойл, като Хийт сгреши лесно подаване, след което Тодор Стойков спря контраатаката с неспорстменски фаул. Само за две минути „студентите“ направиха куп грешки, и дадоха на Билбао шанс да поведе с пет точки. Напускането на Хийт и Уоткинс не доведе до нищо добро, а Масамба и Банев не успяха да ги заменят равностойно, и в защита, и в нападение, и разликата скочи до седем.

Постепенно Билбао заигра и по-агресивно в защита, и задачата на Лукойл стана още по-сложна, дори при появата на част от резервите на домакините. Академик продължи, както и в досегашните мачове, да дава лесни борби на съперника. Разликата продължи да се върти около пет точки, а две минути преди края на полувремето Дарил Уоткинс направи трето лично нарушение. Ужасна защита от страна на Лукойл позволи на Билбао да дръпне с осем точки, малко повече от минута преди почивката, а при следващата защита Павел Маринов също регистрира трети фаул на сметката си. Гримау покачи до девет преднината на домакините, а две спечелени борби в атака за десетина секунди я направиха за първи път двуцифрена – 40:29 – както и приключи втората четвъртина.

Костас Василиадис бе основното оръжие на испанците и продължи да мъчи Лукойл и през второто полувреме, почти собственоръчно варейки разликата 17 точки. Единствено Девин Грийн показваше някакви проблясъци в българския отбор, но Василиадис бе настина убийствен при стрелбата. Точно пет минути след началото на третия период разликата стана 20 точки.

Серия от 9-0 за Лукойл върна интригата до само 11 точки пасив за „студентите“, с две минути и половина до края на третата четвърт. Неприятностите обаче не свършваха за Академик, като в този период и Маринов, и Уоткинс вече бяха с по четири нарушения. Билбао отново стъпи на педала, за да си върне по-стабилна преднина, и преди последните 10 минути водеше с 64:47.

Правещият пореден много силен мач тим на Билбао не отстъпваше изобщо, и направи разликата най-голяма с дъжд от тройки – 28 точки – при 81:53, малко повече от три минути преди сирената за край. Тук вече всякакво желание за игра и в двата състава бе приключило, и до края Академик само успя да свали с няколко точки изоставането си, до крайното 82:60.

След победата на Будучност срещу Шарлероа с 59:55 в другия мач от четвъртия кръг на група В от Еврокъп, Билбао е лидер без загуба, Будучност е втори, а Лукойл – трети. За „студентите“ остава надеждата, че Билбао ще стори същото и на Будучност, а те ще постигнат две победи до края на групата – като гост на Шарлероа и у дома срещу черногорците в последния кръг.

Билбао вече се класира за Топ 16 с четирите си победи, докато Будучност и Лукойл все още могат да спорят за второто място, даващо право на участие в следващия етап.