Галил Гилбоа защити трофея си в Балканската лига, като за втора поредна година победи Левски в невероятно драматичен финал. „Сините“ отстъпиха в „Арена Самоков“ след невероятните две продължения със 79:87. След 40 минути резултатът бе 63:63, а след 45 – 75:75. По-атлетичният и здрав физически тим на Галил издържа по-дълго, и така взе трофея.

Напрежението си каза думата в първите минути от двубоя, и двата състава бяха очевидно по-концентрирани в защита. Грешките също изобилстваха, като Левски реализира почти целия си актив за първата четвърт от тройката. По два бързи фаула направиха Ники Върбанов и Павел Иванов, което наложи промяна в идеите на „сините“ треньори. И Левски и Галил направиха по цели шест грешки само в началните 10 минути, което се отрази естествено и на качеството на баскетбола.

След няколко размени на водачеството, в средата на втората част, Младен Пантич отбеляза три поредни атаки под коша за Левски, с което „сините“ поведоха, а тройка на Неманя Протич им даде преднина от 26:20 – най-голямата разлика до момента в мача. Раким Сандърс държеше нападението на Галил Гилбоа, като бе отбелязал повече от половината точки за гостите за първото полувреме. Пантич продължи да реализира за Левски, а останалите му съотборници също помагаха дейно, и възползвайки се от грешките на съперника, българският тим поведе с осем точки на почивката - 41:33.

Още с първата си атака за второто полувреме, Левски за първи път направи разликата двуцифрена. Бързият отговор с бързите атаки на Галил не закъсня, но „сините“ нападения вече работеха по-добре, и домакините поддържаха крехката си преднина до средата на частта. Оттам поредица от тройки на израелците, комбинирани с грешки в атака за Левски, стопиха аванса само до една точка, четири минути преди края на периода. Отличните отигравания на Неманя Протич в тези моменти обаче върнаха малко спокойствие в съотборниците му, и преди последната четвъртина, разликата отново бе шест точки – 58:52.

Галил стартира страшно агресивно четвъртата част, и Левски не успя да вкара кош в първите повече шест минути от нея! Серия на израелците от 8-0 не само изравни, но ги и изведе напред в резултата при 58:60. Нова поредица грешни отигравания в двете посоки докара нещата без кош в следващите няколко атаки, преди Павел Иванов на вкара. Иванов наниза тройка, точно шест минути и половина след началото на четвъртината – първият кош за Левски в нея. Последва и кош на Маринович, за 63:60, а на таблото скоро оставаше само минута и половина.

В оставащото време Сандърс реализира един наказателен удар, а Левски пропиля две последователни атаки. Капитанът на Галил Янив Грийн изравни резултата до 63:63 от наказателната линия, а до края оставаха 16 секунди. В тях не последва кош, и се стигна до продължение, точно както преди година в Израел.

Двата отбора размениха по една тройка за старт на добавеното време, но след това отново Левски имаше проблем да вкара. Продължителните нападения не даваха резултат, и само далечната стрелба помагаше на „сините“. Протич реализира тройка за ново равенство – 69:69 – с малко повече от две минути и половина до края. Отново резултатът бе равен при 71:71, но след това гостите бяха тези, които отбелязаха четири поредни точки. 50 секунди останаха на Левски за обрат, а Марко Маринович вкара четири фаула, за да изравни до 75:75. Левски предпочете да не фаулира в оставащите 21 секунди, и да опита здрава защита. Въпреки че трябваше да чака на нокти до сирената, в крайна сметка планът успя, и мачът влезе във второ продължение. Младен Пантич напусна с пет лични нарушения в края на първото продължение, и след това „сините“ така и не намериха вярна негова смяна.

След 77:77, пак Галил бе по-съобразителен и в двете фази на играта, затвори атаките на „сините“, и отбеляза пет поредни точки, за да поведе, с 1:55 преди сирената. Следващото в мача вече до голяма степен предреши изхода му – кош и фаул на Раким Сандърс, които изведоха израелците с цели осем точки напред.

Оттам нямаше връщане вече за Левски, и така „сините“ загубиха пореден финал, и за втора поредна година от Галил Гилбоа във финала на Балканската лига, а израелците защитиха трофея си, спечелен пак след продължение през 2012-та.

С 30 точки за Галил завърши Сандърс, който бе обявен и за MVP на финалната среща.

За Левски Марко Маринович приключи с 18 точки, Младен Пантич добави 17, а Протич и Иванов се отчетоха съответно с 13 и 10.

Невероятен финал с две продължения отново остави Левски втори

източник: Reuters