Балкан приключи втората фаза на Деласпорт Балканска лига с убедителна победа. Тимът на Небойша Видич се наложи у дома над ТФТ Скопие със 104:52 и завърши на втора позиция в своята група.

"Очаквах победа, но не и че те ще дойдат без двама играчи. Трябваше ни това, за да си върнем самочувствието и да покажем, че школата на Балкан съществува. Прогресът при младите е очевиден. Във всеки мач, когато не им давам шанс, аз съжалявам. Казах на един от тях, че аз не им давам минутите, а съотборниците им. Нямахме много шанс за тези млади момчета да играят, аз исках повече, но днес имаше възможности да се видят три млади играчи, включително двама от Ботевград", каза старши треньорът на Балкан Небойша Видич след двубоя.

На четвъртфиналите българите ще играят срещу Сигал Прищина (Косово).

"Гледал съм два пъти Сигал Прищина, гледах ги и вчера срещу Левски. Това е добър отбор със сериозен треньор. Там имаше някакви кадрови проблеми, не знам защо някои състезатели не играха вчера. Много трудно се играе в тази зала там. Има два мача. Разбира се, ние отиваме и там за победа, така че се надявам, че Балкан ще играе на Финалната четворка", добави той.

"Първото място в Националната баскетболна лига мисля, че не е реално вече. Има четири мача. Сега искаме да запазим второто. Първото, което ни интересува, е да вдигнем нивото си на игра и да изглеждаме по-добре. Изглеждахме доста зле в последния месец, така че се надявам, че ще изглеждаме по-добре и ще покажем добър баскетбол. Това за мен е най-важното. Рилски спортист е много силен отбор с петия чужденец, което по мое мнение е нужно за сериозен резултат в българския шампионат. Сега на всяка позиция има по двама играчи, така че това е пълен състав. Ще опитаме да извадим някой заек от ръкава", каза още Видич.

Най-младият играч в състава, 16-годишният Александър Гавалюгов изигра най-силния си двубой, реализирайки 14 точки.

"Честно казано, не очаквах такъв мач. Мислех, че ТФТ ще се хвърли за една победа във втория етап. Като видяхме групата им от състезатели, които дойдоха, не сме си помислили, че ще е лесен мач, но на никой дори през ум не му е минавало, че ще е чак такава разликата. Може би предимството ни беше в класата и в това, че сме по-младият отбор. Македонският тим е с по-възрастни състезатели, които играеха на по-бавно темпо. Имахме добър процент стрелба, имахме много добра защита и ги лимитирахме до 53 точки, което е много добре. Когато натрупахме три поредни загуби, може би бяхме в лош период. Сега, след мача с Пловдив, се вижда, че играем по-добре, с повече настроение и по-голяма мотивация. Сигурен съм, че ще продължаваме да надграждаме нивото ни на игра и ще сме много по-добри в следващите ни мачове", каза Гавалюгов.

"Определено мисля, че имам подобрение в играта и по-голяма увереност. Когато влязох при мъжете, ми беше много трудно, защото са два различни стила. Изведнъж преминах от юношеския баскетбол към мъжкия, където играта е по-физическа и се играе на по-висока скорост. Имаше неща, които за първи път чувах, че съществуват в играта, които също ми беше трудно да науча. Чувствам се много по-напреднал от началото на сезона и това е хубаво, че надграждам нивото си на игра. Балкан може да преодолее всеки съперник, без значение с кого играем. Мисля, че ще са трудни два мача срещу Сигал Прищина, но ще ги бием и ще се класираме за Финалната четворка", добави той.