Българският шампион Лукойл Академик ще се изправи срещу НБА звездата Тони Паркър и неговия Асвел Вильорбан в груповата фаза на Еврокъп. Освен това в група D, където попадна родният първенец, са още бившият тим на Светислав Пешич Валенсия, където игра и настоящият гард на „студентите“ Божидар Аврамов като юноша. Белгийският Остенде е четвъртият отбор в групата.

Сезонът стартира на 15 ноември и приключва на 20 декември, като първите два отбора от всяка група продължават напред. Топ 16 ще се играе от 17 януари до 28 февруари. Четвъртфиналите са между 20 и 27 март, а Финалите на 14 и 15 април.

Паркър е една от големите НБА звезди, които се върнаха в Европа, заради обявения локаут. Изборът на гарда за отбор не бе труден, тъй като той е и собственик на Асвел Вильорбан. Трикратен шампион в НБА, Най-полезен играч във финалите на най-силното първенство, и три пъти участник в Мача на звездите, Паркър изведе своята Франция до финал на Европейското първенство в Литва преди няколко седмици. Почти цялата си кариера досега Тони Паркър прекара в Сан Антонио Спърс.

НБА шампионът Тони Паркър идва в България, Лукойл попадна в тежка група

източник: Sofia Photo Agency и Reuters

Миналият сезон Асвел завърши на четвърто място във френското първенство. Остенде приключи също четвърти в Белгия, докато Валенсия бе пета в Испания.

По ирония на съдбата, най-добрите в тима на Валенсия също са французи – Нандо Де Коло и Флоран Пиетрус, както и испанския национал Виктор Клавер. Белгийският център Томас Ван Дер Шпигел пък е най-голямата звезда на Остенде.

Първенствата и в трите страни вече стартираха, като Асвен и Валенсия загубиха първите си срещи, а дотук Остенде е с две победи в Белгия.

 

Жребий за груповата фаза на турнира Еврокъп:

 

група А: Цибона, Апоел Йерусалим, БК Донецк, Гравлин

група В: Химки, ПАОК, Шоле, ВЕФ Рига

група С: Арис, ЧЕЗ Нимбурк, Рудупис, ГасТера Флеймс

група D: Валенсия, Остенде, Асвел Вильорбан, ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК

група E: Гран Канария 2014, Локомотив Кубан, Банвит, Скайлайнърс

група F: Лиетувос Ритас, Льо Ман, Азовмаш, Кърка Ново место

група G: Бенетон Тревизо, Спартак Санкт Петербург, Цедевита Загреб, Байерн Мюнхен

група H: Алба Берлин, Дексия Монс, Будучност , Туров Згожелец