Наставникът на гръцкия Олимпиакос Йоргос Брацокас за втори пореден сезон спечели отличието за "Треньор номер 1" за годината на името на Александър Гомелски, съобщиха от Евролигата по баскетбол за мъже.

Барцокас изведе своя отбор по първото място в редовния сезон на турнира с актив от 24 победи и 10 поражения, а по-късно Олимпиакос се класира за 12-и път в историята за Финалната четворка, отстранявайки турския Фенербахче с 3:2 успеха. Гръцкият специалист стана първият треньор в Евролигата, който печели четири пъти пети мач от плейофните серии на надпреварата.

Йоргос Барцокас става и едва вторият, който печели наградата за "Треньор на годината" общо три пъти и първият, който я получава в поредни сезони. Преди това той бе отличен през сезон 2012/2013 - първи за него в Олимпиакос, както и през миналия сезон 2021/2022, когато отново достигна до Финалната четворка на Евролигата с гръцкия клуб.

Втори в гласуването остана сръбският треньор на Партизан Желко Обрадович, следван от наставника на литовския Жалгирис Казис Максвитис. Сред останалите специалисти, получили гласове са израелецът Одед Каташ от Макаби Тел Авив, литовският треньор на Барселона Шарунас Ясикевичус и Саша Обрадович от Монако.