Още два мача от 19-ия кръг на Евролигата по баскетбол за мъже бяха отложени заради заразени с COVID-19 баскетболисти, съобщиха от ръководството на турнира.

Двубоят между Реал (Мадрид) и УНИКС (Казан), който трябваше да се проведе на 6 януари, няма да се състои. Руският тим помоли за отлагането, след като няколко играчи са с коронавирус и няма необходимия минимум от 8 състезатели за срещата

Заради няколко заразени с КОВИД-19 в тима на АСВЕЛ Вильорбан се отлага и френското дерби с Монако, което по програма трябваше да се играе на 7 януари.

Така от общо девет мача от 19-ия кръг в програмата засега остават само четири, по два на 6 и 7 януари.

Според правилата на Евролигата даден мач може да бъде отлаган максимум до три пъти, ако има свободни дати. От ръководството на турнира вече пренасрочиха някои от срещите, които бяха отложени в края на миналата година.

Междувременно, участващите клубове и ръководството на Евролигата проведоха спешна среща днес, на която се съгласиха да бъдат направени някои промени в специалните разпоредби заради КОВИД-19 и към Протоколите за здраве и безопасност.

Срокът на карантината за ваксинирани играчи се съкращава от 14 на 7 дни, при условие че е в съответствие с разпоредбите на местните власти. Това правило следва тенденцията за съкращаване на периодите на карантина/изолация, която вече се прилага в няколко територии на Евролигата. Продължават да се прилагат текущите PCR, антигенни и други медицински тестове, които трябва да се извършат, преди играчът да получи разрешение да се върне в игра. Карантината за неваксинирани играчи остава 14 дни.

Евролигата потвърди обаче, че ще се съобразява и с различните здравни мерки, предприети в съответните държави.