В четвъртък вечерта сръбският гранд Партизан се доближи само на крачка от класиране за Финалната четворка в Евролигата, след като възпитаниците на Желко Обрадович достигнаха до втора поредна победа на Реал Мадрид с 95:80 (31:21, 20:16, 24:25, 20:18) във втория мач в залата на „белите“ – „УиЗинк Сентър“.

Страхотният сблъсък обаче бе прекратен преждевременно заради, може би, най-голямото сбиване в историята на турнира. Срещата бе прекъсната 1:40 минути преди края след масово меле между играчите на двата отбора. Резултатът до този момент бе 95:80 в полза на сръбския гранд. Очаква се от турнира на богатите да наложат сериозни санкции. Само за части от секундата на игрището настана хаос, в който играчите се бутаха един друг, имаше дори размяна на крошета и хватки от борбата. Най-шокиращият кадър пък безспорно бе този, в който Гершон Ябуселе от Реал хвана Данте Екзъм през кръста и го тръшна на земята.

БГНЕС / BGNES
31 снимки

Всичко започна от грубо нарушение на Серхио Люл срещу Кевин Пънтър, който не се замисли и отвърна на съперника си. Към съотборниците си веднага хукнаха Данте Екзъм и Гершон Ябуселе.Това бе и най-шокиращият кадър, в който Ябуселе от Реал хвана Екзъм през кръста и го тръшна на земята. Габриел Дек също атакува Пънтър, след което всички играчи се озоваха в центъра на терена.На момента Ябуселе и Пънтър бяха дисквалифицирани от мача, а реферите се нуждаеха от около 20 минути, за да вземат решение за допълнителните наказания.

След сбиването Данте Екзъм от Партизан напусна терена с травма в крака. С дисквалификации след мелето са оказаха куп играчи от двата тима, включително Гершон Ябуселе, Марио Хезоня, Джанан Муса, Габриел Дек, Данте Екзъм, Кевин Пънтър, Джеймс Нънали, Матиас Лесор, Найджъл Уилямс-Гос, Антъни Рандълф, Руди Фернандес, Алберто Абалде, Адам Ханга, Серхио Родригес, Тристан Вукчевич, Ям Мадар, Алекса Аврамович, Ален Смайлагич и Янис Папапетру.

„Говорим за играчи, които имат емоции, но това беше краят на мача и нищо не се случи, което да предизвика инцидента. Ще се опитам да успокоя нещата, защото имам много приятели в Реал Мадрид, това е страхотен клуб и трябва да ги посрещнем в Белград подобаващо. Трябва да говорим за баскетбол, а не за нещо друго. Има видео, но няма значение. Играчите си говориха след мача и това трябва да е краят на историята. Не е нужно да продължаваме да говорим толкова много за това”, сподели по време на пресконференцията треньорът на Партизан Желко Обрадович.

Относно състоянието на Екзъм, специалистът заяви:

„Изглежда зле. Ще видим в следващите часове.“

Така при 2-0 в серията "гробарите" са на път да изхвърлят Реал от турнира още идния вторник, когато са домакини на третата среща. Играе се до три успеха от пет мача, като четвъртият мач също ще е в Белград, ако има такъв.