Президентът на родния баскетболен Балкан Михаил Михайлов заяви, че домакинството на Ботевград на квалификациите на Шампионската лига е събитие, което в България скоро не е имало, а амбиците на отбора е да спечели двата си мача и да влезе в групите на най-силния клубен турнир на ФИБА-Европа.

„Такова събитие в България скоро не е имало. Това е сериозен турнир и сериозна привилегия за нас да го организираме. Надяваме се да вземем квота за групите", каза Михайлов на пресконференцията по-рано днес.

„Всички състезатели, които пристигат ще трябва да представят негативен PSR тест, а отборите ще бъдат поставени под едноседмична каратина преди началото на турнира. БФ Баскетбол също е част от организацията и подкрепя Балкан", добавиха от тима.

Михайлов призова българският бизнес също да помогне на спорта.

„Кризата с коронавируса има изключително негативно влияние върху спорта. Някои от спонсорите се разколебаха. Сега е моментът бизнеса да подаде ръка на спорта. И ние търсим партньори, имаме нужда и се надяваме фирми да ни помогнат. Потърсихме помощ от Министерството на спорта, но и в държавата е трудно и те не могат да ни съдействат", каза Михайлов.

LAP.bg
16 снимки

ФИБА гласува изключително доверие на българския шампион по баскетбол Балкан, които ще приеме в Ботевград две от групите в квалификациите на най-силния клубен турнир на Международната баскетболна централна - Шампионска лига. Те ще се проведат от 22-25 септември в „Арена Ботевград" с участието на 8 европейски отбора.

Осемте отбора са разпределени в две групи по 4, като всяка група ще играе във формат Файнъл 4 - два полуфинала и финал. Най-добрите два отбора от турнира в Ботевград ще се класират за редовния сезон. С участието си в квалификациите Балкан има възможност да стане първият български участник в Шампионска лига.

За да се класира в групите, отборът на Балкан трябва да спечели два мача в Ботевград. Съперник на полуфинал е Цмоки Минск, а при победа, българският шампион ще срещне победителя от мача Лондон Лайънс - Нептунас Клайпеда.

Ето и участниците на турнирите в Ботевград - Балкан, Цмоки Минск (Беларус), Фрибург (Швейцария), Спортинг (Португалия), Игокеа (Босна и Херцеговина), У-БТ Клуж - Напока (Румъния), Лондон Лайънс (Великобритания) и Нептунас Клайпеда (Литва).