Българският шампион Балкан победи унгарския Алба Фехервар с 85:79 (18:19, 19:24, 21:15, 27:21) като домакин в „Арена Ботевград“ в третия си мач от група „А“ на турнира за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже и се класира за следващия етап.

Ботевградчани намериха място сред най-добрите 16 състава в надпреварата след като записаха трети успех от трите си срещи и без поражение до момента оглавяват категорично временното класиране в групата.

Във втората фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа продължават победителите от десетте групи и шест от най-добрите тимове, завършили на второ място. В топ 16 отборите ще бъдат разделени на четири групи по четири.

Алба Фехервар завършва с победа и три поражения, а третият в подреждането Спортинг Лисабон е с актив 1-2. Българският тим остана само с два противника в групата след оттеглянето на израелския Бней Херцлия.

Снимки: LAP.bg
45 снимки

Балкан изоставаше само с точка от унгарския отбор след много оспорвана първа част, завършила при 18:19. Гостите имаха предимство до почивката и поведоха с 11 точки в един момент, а след 20 минути игра авансът им бе  43:37.

Ботевградчани влязоха по-уверено в началото на второто полувреме, поведоха за кратко и преди заключителните 10 минути резултатът бе 58:58. В последната четвърт баскетболистите на Балкан не изпуснаха инициативата, а малко повече от минута преди края Карл-Йохан Липс реализира тройка за преднина от 80:73, с което подпечата успеха на домакините.

Те надделяха в борбата под кошовете (37-28) и макар да направиха повече грешки (15-10), демонстрираха по ефективна стрелба от средна дистанция (58.06%-52.38%).

Най-резултатен за Балкан бе Майки Диксън с 26 точки и 3 асистенции. Капитанът Димитър Димитров отбеляза 16 точки и овладя 9 борби, а по 12 точки реализираха Мартин Сотиров и Карл-Йохан Липс.

Давид Войвода завърши със 17 точки, 2 борби и 5 асистенции за домакините.

За Балкан остава да изиграе гостуването си на португалския Спортинг Лисабон на 22 ноември, а преди това в събота, 18 ноември ще гостува на Черноморец в двубой от седмия кръг на Националната баскетболна лига за мъже.

 

БТА / Автор: Кремена Младенова