Шампионът на България по баскетбол за мъже Балкан Ботевград беше поставен в първа урна преди жребия за редовния сезон на турнира за Купата на Европейската баскетболна централа (ФИБА Европа), в който ще участва през следващия сезон. Жребият ще се тегли утре, 14 юли от 12:30 часа в Мюнхен, Германия.

Отборите бяха разпределени в четири урни, а освен Балкан в първата попаднаха още съставите на Орадя (Румъния), Мерлинс (Германия), Донар Гронинген (Нидерландия), Газиантеп (Турция), Анвил Влоцлавек (Полша), Порто (Португалия) и Апоел Галил Елион (Израел).

Общо 32 отбора бяха регистрирани турнира, включително тези, които получиха директно място в редовния сезон и останалите, които ще тръгнат от квалификациите.

Именно от квалификациите ще стартира вицешампионът Рилски спортист Самоков. Българският тим е в първа урна на поставените тимове и ще играе директно в полуфиналната квалификационна фаза. Победителите от полуфиналите ще се изправят един срещу друг в четири финални квалификационни двойки и отборите, които надделеят ще получат място в редовния сезон.

В квалификациите ще участва и косовският Трепча, който е воден от българския треньор Любомир Минчев.