Левски спечели драматично срещу Академик в Пловдив с 69:67 (37:21) в среща от седмия кръг в редовния сезон на Балканската лига по баскетбол за мъже. Софиянци доминираха през първото полувреме и се оттеглиха с аванс от 16 точки на почивката, а в началото на втората част преднината им дори достигна 21 точки при 42:21. Постепенно домакините успяха да стопят пасива си и след серия от 13:2 дори в началото на последната четвърт те дори стигнаха до обрат при 56:53.

Срещата продължи оспорвано, а 8 секунди преди сирената Шакир Смит изравни за 67:67 и по всичко изглеждаше, че предстоят продължения. В последната си атака Веселин Веселинов направи самостоятелен пробив и с точен изстрел 9 десети преди края донесе успеха на софиянци. Никола Маравич беше най-добър за "сините" с 16 точки и 12 борби, а Станимир Маринов допринесе с 15 точки и 5 асистенции. За домакините Смит беше най-резултатен с 20 точки.

"Академик Пловдив е много силен отбор, играе много здраво в защита. Работят добре, действат бързо. Имахме предимство през първото полувреме заради тяхното по-слабо нападение и по-слабия им процент при стрелбата от зоната на трите точки. Знаехме, че това няма да бъде цял мач. Водехме с 21 точки, но после проявихме немърливост, две-три грешни решения и се стигна до тази ситуация. В края и те можеха да спечелят. Веско е опитен играч, нагърби се, вкара кош и победихме", коментира наставникът на "сините" Константин Папазов.

Старши треньорът на пловдивчани Асен Николов очаквано не беше доволен от представянето на отбора през първата част. "Получи се интересен мач. Проспахме първото полувреме, през второто изиграхме по-добре в защита, върнахме се в мача, но за съжаление го загубихме в последната атака след този пробив на Веско. Имам страхотни забележки за първото полувреме. Да, показахме характер, но така трябва да бъде през целия мач от първата минута, а не в определени моменти, когато резултатът е негативен за нас", заяви Николов./БТА