Шампионът на България Левски победи гостуващия Апоел Галил Елион (Израел) с 84:76 (20:16, 22:9, 27:22, 15:29) в среща от група "А" на Балканската лига по баскетбол за мъже.

За "сините" това е втора победа от четири мача в групата, а за лидера в класирането Апоел поражението е първо след серия от шест поредни успеха.

Възпитаниците на Константин Папазов започнаха добре мача, изиграха отлична втората четвърт, която спечелиха с 22:9, и на почивката имаха аванс от 42:25.

През третата част играчите на Левски поведоха с над 20 точки. След тройка на Марио Литъл домакините стартираха последната част при резултат 69:47. В края на двубоя израелците подобриха нападението си и успяха да намалят пасива си в крайния резултат - 76:84.

Баскетболистите на Левски изиграха много качествен двубой срещу силен съперник, въпреки че бяха без контузения Чавдар Костов и без болния Ивица Радич.

Венцислав Петков беше най-полезен за успеха с 28 точки, от които 7 тройки. Марио Литъл добави 19 точки, с 14 точки и 8 борби се отличи Илайджа Митру-Лонг, а Цветомир Чернокожев записа 9 точки, 14 борби и 4 асистенции.

За гостите от Израел Нимрод Леви вкара 22 точки.

"Трябва да се радваме, защото играхме добре. Отворихме добре мача и когато започнеш без напрежение, е по-лесно. Много искахме победата. Винаги, когато липсват основни играчи, другите се обединяват, а също така нямат напрежение и играеш по-освободено", коментира Константин Папазов.

"Ние се готвим за всеки мач по един и същ начин и подхождаме агресивно. Не знам дали Апоел ни е подценил, но се радвам за победата. Отборната игра е в основната за успеха", каза след мача Венцислав Петков пред телевизия Ринг.

Следващият двубой на Левски в турнира е на 10 януари срещу Макаби Хайфа (Израел) отново в зала "Универсиада".