Българският баскетболен шампион при мъжете Балкан започна ударно турнира за Купата на ФИБА Европа. Тимът на Йовица Арсич удари Енисей Красноярск с 82:80 след драматичен мач в Арена Ботевград.

Следващият мач на Балкан от ФИБА Къп е гостуване на 29 октомври на Клуж Напока в Румъния. Преди това на 26 октомври в събота Балкан приема у дома Рилски спортист в мач от 4 кръг на НБЛ.

Мачът започна оспорвано, а постепенно Балкан позволи на Енисей да поведе в резултата. Руснаците задържаха дълго аванс в първия период след добра игра под коша, която нашите не успяваха да спрат, но не успяваха да качат разлика. Балкан получи добър принос от пейката и направи серия 5:0. Ивко Ивков вкара тройка, с която Балкан обърна за първи път при 17:16, 3 минути преди края на частта. Така след няколко обрата нашите задържаха аванс от една точка след първия период. Енисей започна силно втория период като поведе за кратко с 4 точки.

Балкан обаче не позволи на съперника да увеличи преднина и свали до една точка на няколко пъти след добро игра на Марко Радонич и силна защита. Малко под минута преди края на полувремето отборът на Арсич отново си върна аванс и поведе с 4 за 47-43. Последва таймаут 26.5 секунди преди края, след който Енисей сгреши и нашите открадната, но кошът не беше зачетен. Така на полувреме Балкан имаше аванс от 4 точки. След началото на второто полувреме за първи път Балкан поведе със 7 точки при 54-78. Нашите задържаха аванс дълго, но Енисей отвърна със ерия 13-3, за да стигне до обрат малко повече от 3 минути преди края на третия период. По четири лични нарушения в третия период натрупаха Крис Минков и Дейшон Найт, но Балкан успя да намали изоставане до една точка след 30 минути.

Гостите от Енисей започнаха силно последния период и поведоха с 6 точки след началото на последната при 70-64. Две тройки на Калахан и Радонич върнаха аванс на Балкан за 72-70 за по-малко от минута.Руснаците отново поведоха, но разликата се запази малка. 3:15 минута преди края бе отсъден четвърти фаул и на Калахан.

Мощна забивка на Кени Хол разтърси коша минута и 20 секунди преди края, за да доведе до равенство 75-75. 35 секунди преди края Калахан бе фаулиран и вкара и двата за 77-75. Последва таймаут за Енисей, след който Енисей неу спя да отбележи, а Хол бе фаулиран и вкара единия за 78-75, 14 секунди преди края. В ответната атака сръбският гард Ребич бе фаулиран и не трепна от линията, за да свали пасива на своите на една. Калахан също получи фаул и вкара и двата, за да увеличи преднината на Балкан на 3 точки 9.5 секудни преди края. Радонич получи фаул също и вкара като до края българските шампиони устискаха победата./БТА