Ръководството Съюза на Европейските баскетболни лиги (УЛЕБ) взе решение да бъде увеличена бройката участващите отбори за следващия сезон и те ще бъдат 48.

Според това, което шефовете на УЛЕБ обсъждаха на събранието в Словения през миналия месец цели 24 страни ще имат свои представители във втория по сила турнир в Европа след Евролигата.

Освен България, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Полша, Русия, Сърбия, Испания и Турция, които имаха свои участници досега, бяха прибавени 9 нови страни за следващия сезон: Австрия, Хърватска, Чехия, Англия, Естония, Черна Гора, Португалия, Швейцария и Украйна.

Целта на УЛЕБ централата е да придаде на състезанието по-широк спектър, а в същото време да участват и най-силните възможни отбори в състезанието. Ще има такива, класирани от своите шампионати, а някои от отборите ще бъдат избрани с уайлд кард. Вследствие на големия интерес от страна на всички държави да имат участници в УЛЕБ, все още се обсъжда системата на провеждане на турнира. Всичко ще бъде уточнено буквално преди жребия в Йезоло, Италия в края на месеца.