Лукойл Академик отстъпи на най-силния отбор в група D на турнира Еврокъп  - Валенсия, със 64:72, в зала „Армеец Арена“, в третия си мач от надпреварата. Това е и първа загуба за българския шампион , не само в Европа, но и изобщо през сезона. Валенсия пък със сигурност бе и най-силният противник, който Лукойл е срещал от години насам.

Загубата може да коства целия сезон на „студентите“ в Европа, тъй като им предстоят гостувания във Франция на АСВЕЛ и още следващата седмица – в Испания. Лукойл бе наясно, че за да бие Валенсия, трябва да вкарва от тройката, и да е равностоен под коша, но играчите не успяха да изпълнят това на практика. Най-ключовият играч за представянето на Академик – Брандън Хийт – изобщо не напипа пулса на мача, и с изключение на епизодични прояви на съотборниците му, българският тим бе сериозно затруднен в атака. Липсата на агресия в защита пък направи и разликата от десетина точки между двата състава повече от логична.

Иначе Лукойл Академик се бе подготвил отлично за второто си домакинство, като освен под звуците на традиционното за Чикаго Булс интро, светлинни ефекти и дим съпътстваха представянето на „студентите“ през отново солидно пълната зала.

Мачът стартира с добра защита за Лукойл и тройка на Ламонт Мак, но оттам Валенсия така затвори подкошието, че не остави никакъв шанс на домакините за пробив. Испанският състав направи серия от 12-0, като единствено тройките бяха начина на българския шампион да търси реализация. След таймаут за Академик, нещата се постабилизираха, и разликата съществено се стопи в следващите две минути, само за да скочи отново до осем в началото на финалните 60 секунди. Дамян Стояновски обаче се включи добре от пейката, и с три точки и открадната топка от негова страна, след първата част преднината на Валенсия бе само три – 15:18. Фантастично стартира мачът за един от най-добрите състезатели на гостите – Ник Кенър-Медли, който вкара 10 от тези 18 точки за испанците.

В първите две минути на втората четвърт двата състава така и не успяха да си вкарат, но след това Валенсия започна да бележи от тройката, докато точките за Лукойл идваха само от наказателната линия. Скоро авансът им стигна и задмина осемте точки, които до момента бяха най-голямата им преднина. Кенър-Медли пък се оказа неразгадаем за защитата на Академик, и от 30 точки за испанците, 17 бяха на неговата сметка.

Разликата се въртеше около десет точки до края на полувремето, като защитата на „студентите“ определено издишаше на няколко места, а барометърът за представянето на Лукойл Брандън Хийт така и не влезе в мача. Българският шампион правеше точно обратното на онова, което си бе планирал за начало и загуби борбата, а тройките не влизаха. На почивката двата състава се оттеглиха при 28:38, като все пак интригата остана за второто полувреме.

Лукойл обаче не използва шансовете си след подновяването на играта, и нещата си вървях както в края на първото полувреме. Пако Олмос дори си позволи да извади Кенър-Медли, който и без това лекуваше контузия преди мача. И без него авансът на Валенсия скочи до 16 точки, минути и половина преди края на третия период, след силни изяви в защита на испанците, и елементарни грешки за Академик. Бруно Шундов, подобно на Брандън Хийт, с нищо не оправда очакванията към него и в тази четвъртина, която приключи при 47:60, въпреки отчаяните опити на Тодор Стойков да запази своите в мача.

В последните десет минути Валенсия дърпаше, а Лукойл намаляваше, и така сценарият се повтаряше чак до средата на частта. Тогава най-после един опит на „студентите“ от тройката влезе, и Божидар Аврамов намали до 54:61, с шест минути до сирената, а серията за Адемик бе 7-1, което върна и надеждите на феновете по трибуните. Валенсия обаче доказа, че наистина най-силната страна на тима е пейката, и успя да задържи аванса си чак до края. Най-големият шанс за Лукойл дойде минута преди края, когато Шундов с фаул намали до пет изоставането – 61:66. Испанците обаче финишираха подобаващо, а и съдиите им позволиха доста агресия, без нарушения, и те затвориха срещата при 64:72.

Тодор Стойков завърши със 17 точки за 25 минути игра, а Божидар Аврамов реализира 13. Брандън Хийт и Бруно Шундов обаче бяха много далеч от желаното от тях, а въпреки изоставането на тима в борбата, Йовица Арсич отново не се възползва от услугите на крилото Веселин Веселинов. След страхотния мач срещу АСВЕЛ, и Тенчо Банев бе ограничен в изявите си, заради продължаващите да го мъчат болки в кръста.

Валенсия стреля двойно повече фаулове от Лукойл, но за късмет на българите, пропусна повече от половината, иначе резултатът щеше да изглежда още по-солиден. Кенър-Медли завърши с 27-те точки за 24 минути на терена, а Тиаго Сплитер завърши с девет точки и 12 борби.

В следващия кръг на Еврокъп, двата състава се срещат отново, вече в Испания, на 6 декември.