Лукойл Академик загуби със 70:84 (20:16, 16:23, 22:15, 12:30) у дома срещу израелския Макаби Ришон в среща от третия кръг на група "Н" на европейския клубен турнир по баскетбол за мъже за купата на ФИБА-Европа. Поражението остави българите на трето място в групата с актив от 4 точки. Макаби е с 5 точки, а лидерът Енисей Красноярск има 6 точки до момента.

Лукойл Академик води през голяма част от мача в "Арена Ботевград", но не успя да задържи аванса си до самия край. Първата четвърт беше равностойна, а българският отбор дори имаше преднина от 20:16. Макаби направи силна серия от 14:0 през втората част и успя да се оттегли с аванс от 39:36 на почивката. В последните минути на третия период "студентите" надиграха своя противник, отбелязвайки 11 точки срещу нито една за Макаби Ришон.

Последната четвърт започна с аванс от 58:53 за Лукойл Академик, но се стигна до 68:68 три минути преди края. До финалната сирена домакините вкараха само още две точки срещу 16 за гостите от Израел, които се поздравиха със заслужен успех в срещата. За Лукойл Академик Желко Шакич направи "дабъл дабъл" - 16 точки и 11 борби, а неговият съотборник Филип Виденов добави 13 точки. Павлин Иванов отбеляза 12 точки за Лукойл.

За гостите Чарлс Райт реализира 20 точки. "Ключът да не спечелим е това, че не успяхме да контролираме ситуацията. На моменти имахме преднина, но не успяхме да я запазим. Пропуснахме няколко шута, а в края ни победиха с разлика. Ситуацията понякога се променя за секунди, ще опитаме да победим Енисей. Опитваме се да бъдем спокойни, въпреки че шансовете ни намаляват. Има още мачове, трябва да бъдем отбор и да подобряваме слабостите си", заяви след двубоя треньорът на българския шампион Тони Дечев. В другата среща от тази група по-рано днес руският Енисей надигра естонския Калев у дома със 77:70. В следващия кръг на груповата фаза Лукойл Академик ще бъде домакин на лидера Енисей. Срещата на 18 ноември отново ще се проведе в Ботевград.

Лукойл Академик: Желко Шакич 16, Филип Виденов 13, Павлин Иванов 12, Филип Барович 14, Бранислав Ратковица 4 (Крис Минков 3, Димитър Димитров 8).