Левски и Балкан се надстрелваха до последно във важен мач от предпоследния кръг на Балканската лига, който "сините" спечелиха с 98:94.

Така Левски може да се класира директно за Финалната четворка, ако успее да спечели и в Прищина след седмица. Двата състава са с равни показатели към момента, и сблъсъкът помежду им на 26 март ще определи кой ще се присъедини към Галил Гилбоа, и кой ще играе плейоф.

Балкан от своя страна, вече си осигури четвъртото място в крайното класиране в редовния сезон. Така ботевградчани ще трябва да играят четвъртфинален плейоф, срещу петия в подреждането, който те сами ще определят, в последната си среща от сезона, срещу Пея. Възможните опоненти за Балкан са Теодо, към момента заемащ пета позиция, или именно Пея.

Иначе мачът между Левски и Балкан премина доста хаотично и за двата състава, които хвърлиха много в нападение, но определено не бяха концентрирани в защита.

За пореден двубой Балкан регистрира отлична стрелба от тройката, а голяма част от далечните шутове реализира изненадата в стартовия състав Тенчо Тенчев - шест тройки и общо 18 точки за младока. Лоугън Стъц изигра най-силния си мач, откакто носи екипа на Балкан, с 20 точки и 13 борби, а по 15 вкараха Иван Лилов и Павел Седмак. Станимир Маринов не бе далеч от трипъл-дабъл с 13 точи, осем борби и седем асистенции. "Зелените" обаче бяха без един от топ играчите си през сезона Ноа Далман.

След силна втора четвърт, Левски дръпна с двуцифрен аванс преди почивката, на която се оттегли при 54:44. Слабата игра на "сините" в защита обаче доведе до стопяването на този аванс в третата част, в която Балкан наниза цели 31 точки, срещу само 17 на съперника.

Гостите дори стигнаха до преднина от седем точки в началото на последната четвъртина, но не я задържаха дълго, и Левски се доближи до една разлика, а след това и поведе с една, с кош на Лайнъл Чалмърс.

В последната минута и половина от мача, двата състава влязоха при равен резултат, но забивка на Станимир Маринов 59 секунди преди сирената, за 95:94, бе последният кош за Балкан в мача.

Оттам Левски остави топката в ръцете на Брандън Хийт, който бе фаулиран от противниковите баскетболисти, но бе обичайно непоколебим от линията, и наниза четири от четири наказателни удара, за да донесе победата на "сините" с 98:94.

Левски се надстрелва до последно с Балкан, вече е на крачка от Файнъл 4

източник: БГНЕС

Именно Хийт бе и най-резултатен, с 30 точки, като се реваншира за едва седемте срещу Балкан преди няколко дни за първенство, в мач, който Левски загуби катастрофално. 17 точки добави Христо Захариев, а своя 16-ти дабъл-дабъл за сезона регистрира Джумейн Джоунс с 11 точки и 13 борби. В игра за Левски след десетина дни отсъствие се завърна и центърът на тима Николай Върбанов.

Другият център на Левски Стефан Георгиев пък ще има добър повод след победата да почерпи, по случай своя рожден ден.

Двубоят в зала "Универсиада" бе наблюдаван от екс-треньора на Лукойл Академик Марин Докузовски, който в момента води следващия опонент на Левски - Сигал Прищина.

Наставникът на "сините" Константин Папазов пък напусна залата веднага след последния съдийски сигнал, тъй като гонеше полет за Атина, където тази вечер неговият близък приятел Желко Обрадович се завръща за първи път в зала ОАКА, срещу бившия си тим Панатинайкос, вече начело на Фенербахче.

Левски се надстрелва до последно с Балкан, вече е на крачка от Файнъл 4

източник: БГНЕС