Кризисната ситуация около обявяването на независимостта на Косово от Сърбия стана причината трима баскетболисти на турския Ефес Пилзен да бъдат изгонени от отбора.

Рашид Райт, Дрю Никълъс и Лорън Уудс бяха отпратени към САЩ от старши треньора Дейвид Блат. Тримата, заедно с Андре Хътсън отказаха да пътуват с тима за Сърбия миналата седмица, заради препоръка от американското посолство в Истанбул, което ги предупредило, че в западната ни съседка може да е опасно.

Без четирима от основните си състезатели Ефес логично загуби гостуването си на Партизан в Евролигата. В същото време други двама американски играчи - Скуни Пен иКени Грегъри, както и треньорът Дейвид Блат, който също е гражданин на САЩ, бяха в Белград. Още тогава главният мениджър на Ефес Енгин Йозерхун коментира, че Рашид Райт, Дрю Никълъс, Андре Хътсън и Лорън Уудс няма да играят повече за отбора. Хътсън обаче остава в състава, за разлика от другите си колеги.

Тримата не играха и в срещата за първенство този уикенд, която също не завърши добре за Ефес, който загуби от Бешикташ с 64:72.