Напрежението в Израел, заради военния конфликт в Газа неминуемо е коментирана тема и в спортните среди, въпреки че в момента не предизвиква еднакви реакции.

Гръцкият Олимпия Лариса опита да измести предстоящото си гостуване в Йерусалим, заради военните действия и тревоги за сигурността на баскетболистите. Клубът е отправил молба към ФИБА утрешният двубой срещу Апоел Йерусалим от турнира Еврочалъндж да се играе на неутрален терен, но от международната федерация не са уважили искането. Становището на ФИБА е, че няма опасност за състезателите при провеждането на срещата и гърците ще бъдат наказани със служебна загуба, ако не се явят.

Оказа се, че друг гръцки тим пък не споделя тревогите на Олмпия Лариса и не поставя под въпрос гостуването си в Израел. Става дума за бившия тим на националния ни селекционер по баскетбол Пини Гершон Олимпиакос, който ще се изправи срещу настоящия отбор на 57-годишния наставник - Макаби Тел Авив.

Двубоят от предпоследния кръг на груповата фаза на Евролигата е в четвъртък в Тел Авив. Двубоят не само ще противопостави за първи път Пини с клуба от Пирея след раздялата им, но и ще върне двама екс-играчи на Макаби в Тел Авив – един от любимците на публиката в „Нокиа Арена” Никола Вуйчич и израелския национал Йотам Халперин.

„Не харесвам това, което се случва, но ще е лъжа, ако кажа, че ситуацията не е нормална”, коментира баскетболистът на Макаби Лиор Елиаху.