Кипърският АЕЛ Лимасол ще участва в предстоящото 16-о издание на Балканската баскетболна лига за мъже, съобщиха от международната регионална надпревара.

АЕЛ Лимасол е най-успешният професионален баскетболен клуб в Кипър, притежател на 13 титли на страната, девет Купи и осем Суперкупи. Той е и единственият кипърски тим, печелим европейски трофей, като през 2003 година триумфира в Южната конференция на Чалъндж купата на ФИБА Европа.

Завръщането на европейската сцена за АЕЛ Лимасол идва след преговори между спортния директор на Балканската лига Шай Щрикс и президента на клуба Михаел Лоизидес, и бе потвърдено от Кипърската баскетболна федерация.

„Щастливи сме да приветстваме АЕЛ Лимасол в Балканската лига. Това е исторически и много успешен отбор от Кипър, добре познат в Европа и със страхотни постижения в миналото, както и наистина изключителни фенове. Имах възможност няколко пъти да стана свидетел на това няколко пъти по време на кариерата си като международен съдия на ФИБА. Сигурен съм, че завръщането ще бъде впечатляващо и АЕЛ Ще играе важна роля в Балканската лига в бъдеще“, коментира Щрикс пред официалния сайт на турнира.

„Горд съм, че нашето бъдещо участие в Балканската лига и за това, че ще можем да представяме кипърския баскетбол в тази добре организирана, качествена лига. За нас това е началото на ново европейско приключение, което ще трае няколко години“, добави Лоизидес./ БТА