Литовският Ювентус се оказа прекалено голяма хапка за българския шампион Лукойл Академик в Шампионската лига по баскетбол. "Студентите" допуснаха второ поражение от балтийците в последния кръг от квалификациите преди груповата фаза и отпаднаха на прага ѝ. 

Ювентус надделя с 86:79 и след успеха с 82:81 в първата среща в България, изхвърли родния първенец от надпреварата. Но Лукойл Академик трябва да се сърди само на себе си за пропиления шанс, защото в първия двубой профука 20 точки преднина и беше наказан по най-болезнения начин. 

Този мач започна равностойно, но след средата на първата четвърт домакините започнаха да трупат разлика. Три минути преди края ѝ "студентите" намалиха на 13:15, но последва много силна серия на литовците, които нанизаха няколко важни точки с далечна стрелба и затвориха частта при 25:14 в своя полза. 

В началото на следващата четвърт Ювентус дръпна в един момент дори с 14 точки аванс, но българските шампиони намериха сили да намалят дори до 5 точки изоставането си. В крайна сметка голямата почивка в двубоя дойде при 35:28 в полза на балтийците. 

Впоследствие след тази натрупана разлика домакините успяха да я удържат до края на двубоя, макар на моменти Лукойл Академик да се доближаваше на по-близко разстояние, но никога не успяха да излязат напред. 

В крайна сметка мачът приключи при 86:79 в полза на Ювентус и литовците намериха място в груповата фаза на Шампионската лига, а родният първенец пак не можа да намери място в нея. Той ще продължи в група Е на ФИБА Европа с отборите на Университатя (Румъния), Динамо Тбилиси (Грузия) и победителя от Истанбул ББ (Турция) - Химик (Украйна).

Кийт Клентън беше най-добрият за българския състав, като наниза 16 точки и овладя 10 борби за дабъл-дабъл. Далтън Пепър и Христо Николов добавиха 14, като Гларуса хвана и 7 борби. Павлин Иванов с 12 точки и Антъни Рафа с 11 бяха другите от Лукойл Академик с двуцифрен актив. 

Неудържим в състава на Ювентус беше американецът Антъни Айрлънд, който завърши с дабъл-дабъл от 21 точки и 10 асистенции. Каролис Гушчикас също направи дабъл-дабъл с 16 точки и 10 борби. Арвидас Шикшунис наниза 15 точки за победителите. Симас Бутерлевичус също завърши с двуцифрен актив от 11 точки.