Старши треньорът на баскетболния шампион Лукойл Академик Тони Дечев заяви, че основната цел пред отбора е да влезе в груповата фаза на дебютното издание на Шампионската лига по баскетбол за мъже.

"Студентите" започнаха същинската част от подготовката си за новия сезон днес в Правец, след като се събраха в пълен състав.

Българският първенец Лукойл Академик може да играе в груповата фаза на Шампионската лига, ако преодолее решителния втори квалификационен кръг. "Студентите" срещат победителя от двойката Орадя (Румъния) - Приевидза (Словакия), като са домакини в първата среща на 4 октомври, а гостуват в реванша два дни по-късно.

"Реално подготовката на отбора започна днес сутринта, когато всички се явиха на тренировка. Надявам се времето, което имаме да ни стигне, защото сега виждам колко много неща има да се свършат. Надявам се с общи усилия да успеем за тези 14-15 дни да изградим един боеспособен отбор, който да постигне целта си, която е да влезем в новия турнир Шампионската лига на ФИБА и мислим само за това", заяви Дечев преди тренировката.

"Първенството по принцип е дълго и се решава през май. Сега целта ни е да спечелим двата мача и да се класираме за групите на Шампионската лига. Ако се случи ще играем до февруари. Това би било напълно достатъчна мотивация да играят добре и във вътрешното първенство", добави Дечев.

В отбора има четири нови чуждестранни попълнения - Дани Гибсън, Стив Зак, Саша Загорац и Максим Корниенко.

"Смятам, че името на клуба помага много за селекцията. Лукойл е играл добри мачове в Европа, имал е и успехи, и неуспехи. Когато един играч има качества, той избира мястото, в което може да се изяви най-добре. А това е Европа и възможността за Шампионската лига помага да виждаме тези играчи тук", каза треньорът относно селекцията.

Възпитаниците на Тони Дечев изиграят три контроли в следващите няколко дни. Първо те ще пътуват до Сърбия, където на 23 септември (петък) ще изиграят приятелски мач с гранда Партизан. Ден по-късно Лукойл Академик ще има проверка и срещу тима на Мега Лекс.

В сряда, 28 септември от 19.00 часа в зала "Универсиада" в София "студентите" ще играят срещу турския тим Газиантеп. /БТА