Един кръг преди края на Топ 16 от Евролигата станаха ясни всичките 8 отбора, които се класират за четвъртфиналните плейофи. В три от групите обаче не е ясно кой ще спечели първото и кой второто място. Единствено в група Н е ясен победителят, а именно – ЦСКА Москва. Втори със сигурност е Монтепаски Сиена, информира bulgarianbasket.com.

Първите две места в група А ще бъдат за ТАУ Керамика и Олимпиакос, но мачът помежду им ще определи първенеца в нея. В група F Барселона и Реал Мадрид се класират, но едва в последния кръг ще се реши кой ще бъде победител. Същото важи и за група G, където Панатинайкос и Партизан имат равен брой точки и въпреки, че са се класирали не е ясно кой ще завърши на първо място.

Първото място във всяка една от групите е от особено значение, тъй като победителите имат домакинско предимство в плейофите. Четвъртфиналите ще са серии до 3 победи от 5 мача, а отборите-победители в групите от Топ 16 ще имат възможността да играят пред собствена публика, ако се стигне до решителни последни срещи.

Италианският Монтепаски Сиена се класира за четвъртфиналите след като в мач от група Н победи Цибона Загреб с 86-70 и записа трета победа във втората групова фаза на турнира. Разликата в този мач бе от съществено значение, а загубата със 16 точки на практика не дава възможност на Цибона да премине Монтепаски Сиена. В срещата в Загреб хърватите победиха с по-малка разлика – само 7 точки.

Макинтайър бе най-резултатен за победителите с 29 точки, а Домеркант добави 14. За хърватите Розич отбеляза 13, а Давор Кус се отличи с 12.

Селекционерът на България Пини Гершон записа втори успех в тази фаза, след като неговият Макаби Тел Авив победи като гост Алба Берлин с 76-70. Въпреки това обаче евреите изгубиха шансовете си да продължат в елиминационната фаза. От тази група напред продължават испанските грандове Барселона и Реал Мадрид.

В битката за първото място в група G Партизан победи Панатинайкос с 63-56 и нанесе първа загуба на гърците в тази фаза на турнира. Мачът ще бъде запомнен с рекорда, поставен от сръбските фенове на играта. Те изпълниха Белградска арена до краен предел и с 22 567 зрители направиха срещата най-посетена в историята на европейския клубен баскетбол що се касае до мач в зала. Рекордът за най-посетена среща в Европа си остава мачът между АЕК и Славия Прага на 4 април 1968 година на стадион Калимармаро в Атина, когато присъстваха 80 000 зрители, а 40 000 останаха отвън съоръжението.