Легендарният баскетболен треньор Светислав Пешич добави поредния трофей в богатата си колекция. Воденият от него отбор на Хирона спечели третият по сила турнир на Стария континент за Купата на ФИБА-Европа.

Испанският тим се наложи над изненадващия финалист Азовмаш със 79:72 и триумфира пред собствена публика. За най-полезен играч във финала бе избран Ариел МакДоналд, който завърши с 25 точки и четири борби. За украинския отбор Халид Ел-Амин реализира 16.

„Никой не ми повярва, когато в началото на мача казах, че ще е тежко,” заяви Пешич. „Азовмаш играе страхотен баскетбол, но ние също се представихме страхотно в последните минути и не загубихме вяра в себе си.”

По-малко от година, след като пристигна в тима, Пешич успя да донесе и първия трофей. „Всичко започна като една мечта,” допълни той. „С чудесната организация в целия клуб, успяхме да превърнем мечтата в реалност.”

„Да постигнеш такива неща не е лесно, изисква тежка работа и понякога разочарования. Но ако хората около теб вярват в способностите ти, тогава успехът става възможен.”

Българският баскетболист Илиян Евтимов се окичи с бронзовите медали от турнира, след като неговият Виртус Болоня се наложи над Естудиантес с 80:62 в мача за третото място. Евтимов игра девет минути и се отчете с четири точки.