Испанският Хирона и украинският Азовмаш ще спорят за трофея в тазгодишното издание на турнира за Купата на ФИБА-Европа.

Хирона, които са домакини на Финалната четворка, се наложиха над друг испански отбор – Естудиантес с 89:58. Ариел МакДоналд бе най-резултатен за успеха със своите 21 точки, докато само един играч на мадридските „студенти” реализира повече от 10 точки – това бе Уил МакДоналд с 11.

Другият полуфинал, където имаше и българско участие, бе доста по-интересен и завързан. Азовмаш се наложи над Виртус Болоня със 74:73, и въпреки само точката разлика, победата на украинците бе напълно заслужена. Българското крило на италианците Илиян Евтимов се появи в игра едва за три минути и не се отличи с нищо.

Никому непознатия тим на Азовмаш започна много силно мача, като през първото полувреме авансът им достигаше до 18 точки. След почивката Виртус се съвзе и успя да сломи опонента си и дори да стигне до интригата.

Кенан Байрамович съумя да вдигне Азовмаш на крака в заключителните три минути, като реализира четири ключови точки.

Виртус пък пропиля златния си шанс, като 33 секунди преди сирената направиха фатална грешка в задно поле и предоставиха топката на Азовмаш.

Брет Близард получи възможността да осъществи последната атака за Виртус, след като Байрамович пропусна за Азовмаш. Въпреки че имаше добра позиция, Близард стреля неточно и не успя да вкара победното попадение за своя тим.

Панаюотис Лиаделис бе най-резултатен за успеха на Азовмаш с 24 точки, Рикардо Пауъл добави 16, а Байрамович и Серхий Лишчук се отчетоха с по 11. За Болоня Травис Бест реализира 14 точки.

Финалът и мачът за третото място са утре.