Националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон победи бившия си тим Олимпиакос при първата си среща с отбора от Пирея, но вече като наставник на Макаби Тел Авив. Израелците победиха с 96:83 точки, след атрактивен и динамичен мач като домакин в предпоследния кръг от груповата фаза на Евролигата.

Успехът изравни Макаби с Олимпиакос във временното класиране и двата отбора делят второ-трето място. Лидер е Уникаха, който е следващият съперник на „жълтите” от Тел Авив.

Карлос Аройо бе най-резултатен за Макаби с 20 точки, Лиор Елиаху завърши с 18, а силен мач изигра и Д’ор Фишер, който се отчете с 15. За Олимпиакос американецът Джош Чилдрес, който отбеляза 15 точки и израелецът Йотам Халперин с 14 поддържаха огъня, а хърватинът Никола Вуйчич остана с едва пет.

Именно завръщането на бившите играчи на Макаби- Вуйчич и Халперин в Тел Авив бе най-очакваното събитие за местните фенове.

„Можем да играе по-добре в защита. Това е страхотна победа за отбора. Използвахме предимствата си и това ни позволи да отлежим лесни точки. Радвам се за всички, които направихме щастливи”, коментира старши треньорът Пини Гершон, а наследникът му в Олмпиакос Панайотис Янакис заяви:

„Статистиката показва разликата между отборите в срещата. Не бяхме концентрирани в защита. Те отбелязаха лесни точки от бързи пробиви и борби в нападение. Ситуацията в редовния сезон ще ни е за урок и добра възможност да научим повече.”

Усилията на американеца с български паспорт Ибрахим Джабер не бяха достатъчни за победа на неговия италиански тим Лотоматика, който отстъпи на ТАУ Керамика с 96:103 след продължение. Националът бе най-резултатен и отбеляза 20 точки за 38 минути на терена. Лотоматика е на второ място във временното класиране в своята група с 6 победи и 3 загуби, а начело са испанците от ТАУ със 7 успеха до тук.


Останалите резултати от Евролигата:

Цибона – Уникаха 76:77

Жалгирис – Нанси 105:94

Юнион Олимпия – Фенербахче 70:90

Монтепаски Сиена – Панатинайкос 82:77

Армани Джийнс Милано – Реал Мадрид 70:61