Старши треньорът на Дунав Еконт Георги Божков анализира грешките на своя отбор, след загубата от Динамо Москва в турнира за Купата на ФИБА-Европа.

"Това, което виждах и чувствах по време на целия мач, е че ние пазехме добре в защита, успяхме да спрем най-добрите им играчи; свалихме ги под нормалните за тях 20-25 точки. Но борбите в нападение, които им позволихме да вземат, в тази среща се оказаха решаващи – те имат 24 борби в нападение, а това са 24 нови атаки към коша ни. В много ситуации добрата ни защита, водеща до тяхна неуспешна стрелба, би трябвало да ни осигури възможност за бързо нападение, а вместо това получаваме повторна атака към коша си. Това е, което в този мач реши изхода,” заяви Божков, цитиран от bulgarianbasket.com.

„След като много бяхме говорили за класата и традициите на Динамо Москва, може и да е имало леко притеснение у нас в началото на мача, но в хода на играта то отмина – и от нападението, и от защитата ни горе-долу съм доволен, но не и от борбата под кошовете. Те наистина имаха ръстово предимство, но това не зависи нито от талант, нито от майсторство или тактика, а е важно да имаш сърце – да се бориш, да „дърпаш ръце” и да си вземеш отскочилите топки. Да, по високи и по-здрави са от нас, но това са съставите, с които разполагат двата отбора и няма какво друго да направим,” обясни още опитният специалист.

„От една страна, мач като този, помага за израстването на някои от по-младите ни баскетболистки. От друга, видя се, че някои не са готови за двубои на това ниво, включително и двете американки – и на тях им трябват още такива битки, за да узреят.

В останалите ни три мача в тази група могат да се случат много неща, но май ще се окаже, че имаме един решаващ двубой – у дома с Апоел Тел Авив. Дори да откраднем победа в Румъния, пак трябва да минем задължително през мача с израелките, така че нищо още не се знае," завърши Георги Божков.