Българският Черноморец претърпя поражение от финландския Катая Баскет с 85:96 (17:29, 27:24, 18:22, 23:21) във втория си мач от квалификационен турнир D в Йоенсу, Финландия за класиране в групите за Купата на ФИБА Европа по баскетбол за мъже. Така бургазлии приключиха турнира с победа и загуба, колкото имат и останалите два тима в групата – Катая Баскет и шведският Бурос Баскет.

Първата позиция и класиране за редовния сезон спечели Катая, тимът на Бурос се нареди втори, а Черноморец остана на трета позиция. Седемте победители в квалификационните турнири влизат в основната групова фаза, както и два от най-добрите втори отбори.

Баскетболистите на Черноморец бяха в догонващи в резултата през целия мач, а най-голямата разлика в полза на Катая достигна 20 точки. Финландският тим демонстрира по-ефективна стрелба за три точки, реализирайки 17 тройки от 38 опита, а бургазлии отбелязаха 6 от 21 стрелби от далечна дистанция.

Домакините стартираха много мотивирано и поведоха с 29:17 след първата четвърт. Във втората част Катая увеличи преднината си до 16 точки, но със силен завършек на първото полувреме Черноморец успя да стопи 10 точки от пасива си. След два успешни изстрела от наказателната линия Травис Макконико намали на 44:50 половин минута преди почивката, а резултатът след 20 минути бе 44:53.

Съставът от Финландия диктуваше играха и в началото на третата част, като в един момент дръпна с 20 точки при 69:49. Черноморец пак намери начин да се доближи до противника и преди четвъртия период изоставаше с 62:75. Бургазлии не се отказаха до самия край на двубоя, но не успяха да намалят пасива си на по-малко от 8 точки.

Травис Макконико бе най-резултатен Черноморец с 24 точки, 3 борби и 7 асистенции, Христо Захариев допринесе с 18 точки и 3 асистенции, а Андрей Иванов завърши с 16 точки и 4 борби.

За Катая Баскет Аманзе Егекезе отбеляза 26 точки и 7 борби.

Освен заради дългосрочното отсъствие на Евгени Хаджирусев, бургаският отбор бе допълнително отслабен и от здравословните проблеми на Ладериън Грифин, който не влезе в игра, а старши треньорът Васил Евтимов използва само осем състезатели.

За Черноморец предстои гостуване на Берое в Стара Загора в среща от първия кръг на Националната баскетболна лига./ БТА