България стартира с поражение от Украйна на Европейското първенство по баскетбол за жени под 20 години. Националките загубиха с цели 27 точки разлика 61:88 в дебютната си среща на шампионата в Италия.

Двата отбора започнаха равностойно и началото не предвещаваше такъв разгромен край за българските баскетболистки. Веселка Тодорова вкара за 13-17 минута преди края на първата четвърт, но до нейния край нашите допуснаха 4 точки и не отбелязаха нито една (17-21). Съставът на Украйна стартира втората четвъртина със серия от 9-0 и след 14 минути игра българките губеха със 17 точки (13-30). Последва серия от 10-0 в рамките на 2 минути и половина и тимът ни намали на 23-31 точки. До края на първото полувреме България успя да стопи още повече аванса на Украйна и на почивката украинките имаха само 5 точки аванс (33-38). Сравнително добре, като се има предвид, че на моменти баскетболистките на Иван Лепичев губеха и със 17, пише bulgarianbasket.com.

През третата част по-активни от нашите бяха Мария Цанкова (7 точки в тази част) и Димана Макариева (5 точки в третата), но пък от украинките освен Малашенко се разигра и високата 190 сантиметра Таисия Бовикина. След 30 минути игра нашите губеха с 51-64, 13 точки разлика. Тодорова отбеляза първия кош в последната част и намали на 53-64, но тогава последва решаващият удар на украинките. В следващите няколко минути серия от 13-0 в тяхна полза окончателно реши изхода от двубоя. Те дръпнаха със 77-53 шест минути преди финалната сирена. Момичетата на Иван Лепичев намалиха малко, но в последните минути на практика се предадоха и в крайна сметка загубиха с 27 точки.

Основен фактор за поражението се оказа загубената борба под кошовете, където нашите баскетболистки хванаха едва 16 срещу 46 топки за съперника. Е, няма как да не те бият с много, когато съперника хване 30 борби повече. Освен това националките стреляха само 2 от 18 от тройката (11 %).

Златанова бе най-резултатна в българския лагер с 16 точки, Тодорова добави 14, а Цанкова бе единствената друга баскетболистка с двуцифрен точков актив – 11.

Българките имат трудната задача да търсят победа в оставащите два мача в групата, която ще им даде шанс да избегнат последното място в нея. Всички отбори, класирали се на последните места след груповата фаза ще играят помежду си за оставане в дивизия А (два от четири изпадат в дивизия В). България играе с Русия следобед от 16.15 ч., а в неделя - от 14.00 с Литва.