Евролигата планира 30 отбора в следващото си издание през сезон 2009/10. Предвижда се също квалификация, която да даде по-голям шанс на отбори от различни страни да участват в най-авторитетното клубно издание по баскетбол на стария континент. България обаче не попада сред избраните страни и няма да имаме представител в Евролигата следващия сезон, дори в предварителния кръг, въпреки разширението.

През миналите сезони до самото състезание бе трудно да припарят външни отбори, които нямат гарантирани контракти. Сега ситуацията е по-различна, въпреки че основното ядро с така наречени „А” лицензи (тригодишни договори) ще се запази.

Ето какъв е проектът за следващия сезон като отборите са разделени на два типа – ДИРЕКТНО КЛАСИРАне и РАНКИНГ КЛАСИРАНЕ, пише bulgarianbasket.com. 15 тима са с договори за догодина и те не могат да бъдат пипнати, докато следващите 15 ще бъдат избирани от предварително направен ранкинг до запълване на числото 30.

ДИРЕКТНО КЛАСИРАНЕ

ТАУ Керамика

Барселона

Уникаха Малага

Реал Мадрид

Панатинайкос

Олимпиакос

Ефес Пилзен

Фенербахче Юлкер

ЦСКА Москва

Макаби Тел Авив

Жалгирис Каунас

Лотоматика Рома

Монтепаски Сиена

Лиетувос Ритас

Проком Сопот

Следващите 15 отбора ще бъдат избрани до запълване на бройката 30 в следната последователност от листа, даден по-долу. При условие, че някой от отборите с гарантиран контракт по-горе стане шампион на дадена страна или заеме някои от посочените втори или трети места, то автоматично се дава шанс на следващият отбор по-надолу в таблицата. Така например дори и шампионът на Холандия има шанс да влезе в квалификациите за сезон 2009/10 на Евролигата, ако нещата се развият благоприятно за тях и местата над тях бъдат освободени от отбори с гарантирани контракти. Пример е ЦСКА Москва, който стана шампион на Русия, но освобождава място, тъй като има гарантиран контракт и така влиза отбор номер 16, в случая Италия – трето място)

РАНКИНГ КЛАСИРАНЕ

1. Испания – шампион

2. Италия – шампион

3. Русия – шампион (ЦСКА)

4. Франция – шампион

5. Турция – шампион

6. Сърбия – шампион (Партизан)

7. Хърватска – шампион

8. Словения – шампион

9. Германия – шампион

10. Испания – финалист

11. Италия – финалист

12. Русия – финалист (Химки)

13. Франция – финалист

14. Турция – финалист

15. Испания – трето място

16. Италия – трето място

-----------------------------------------------------------

17. Гърция – трето място

18. Белгия – шампион

19. Латвия – шампион

20. Украйна – шампион

21. Сърбия – финалист (Цървена звезда)

22. Хърватска – финалист

23. Чехия – шампион

24. Холандия – шампион

15-те отбора, които се класират директно плюс 7 от тези така наречените тимове по ранкинг класиране правят общо 22 тима за Груповата фаза на сезон 2009/10 в Евролигата. Последните 2 отбора за нея ще дойдат от квалификациите, в които ще участват последните 8 отбора.