Бившият рефер Шай Щрикс, добре познат у нас, коментира в обширно интервю за вестник „Македонски спорт” проекта за създаване на Балканска баскетболна лига.

„Преди да започнем какъвто и да е разговор, трябва да знаете нещо сериозно и то е, че никой не може да спре старта на Балканската лига. Няма пречки, които да не можем да преодолеем”, категоричен е израелецът, който е един от най-близките приятели на националния ни селекционер Пини Гершон.

„Представям си крайната цел на проекта – един ден да доживеем Файнъл Фор с победителите на Балтийската, Северната и Адриатическата лига. Всички детайли вече са договорени. Моята цел, а и тази на партньорите ми е да организираме една професионална лига, в която ще има място за всички страни от Балканския полуостров”, споделя Шай Щрикс и разкрива: „Имаме контакти с ФИБА-Европа. Водили сме разговори със спортния директор на централата Коста Илиев, а с проекта е запознат и генералният секретар на европейската федерация Нар Занолин. Най-важно е, че имаме нужната подкрепа.”

Шай Щрикс казва още, че вече има първоначални договори с федерациите на България, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Гърция, а в балканската надпревара ще могат да се включат най-добрите отбори от съответните страни, които проявяват интерес.