Дунав Еконт се класира за следващата фаза на турнира ФИБА Еврокъп, след като постигна победа като гост на румънския Сфънту Георге със 74-61. Русенки вече имат три победи и само една загуба от четирите изиграни кръга и независимо как ще завършат в последните две срещи – като домакини на Апоел Тел Авив и гости на Динамо Москва, са вече класирани за 1/16-финалите на турнира. За този етап се класират всичките отбори от 11-те групи, които са заели места от първо до трето.

Към момента няма и теоретичен вариант Дунав Еконт да бъде изместен от едно от тези първи три места, тъй като двата отбора – Сфънту Георге и Апоел Тел Авив имат по три загуби и мач помежду си. Това значи, че един от тях ще завърши с минимум четири загуби, а Дунав в най-лошия случай може да бъде с три. Друг е въпросът, че тази победа Дунав Еконт означава много и след седмица победа над Апоел Тел Авив ще създаде възможност на българките да попаднат и в горната половина на схемата на елиминациите. Това пък значи, че първо Дунав ще играе с по-слаб съперник на 1/16-финалите и второ – ще бъде домакин на реванша от размененото домакинство, обяснява bulgarianbasket.com.

Невероятен мач за Дунав Еконт изигра американката Даниел Бъргин. Тя завърши с 32 точки, 12 борби (8 в нападение), 2 блока и по 1 асистенция и отнета топка за коефициент от 40. За сравнение целият отбор на Сфънту Георге имаше общ коефициент от 47.

Даниела Петева добави 13 точки и 6 борби, а също и два „чадъра”, докато Наталия Ануфриенка се отчете с 12 точки, 3 овладени топки и 2 асистенции. Добър мач и за Зорница Костова, завършила с 5 точки, но пък подала цели 9 асистенции на съотборниците си.

За Сфънту Георге Кристен Расмусен завърши с дабъл дабъл – 15 точки и 13 борби, Флорина Дякону добави 19 и Илдика Ваш 12 точки. Те бяха и единствените три баскетболистки на домакините с двуцифрен точков актив. Американският треньор Стейси Ноулан използва само шест състезателки и бе надигран по всички показатели от българския си колега в лицето на Георги Божков.

Програмата на Дунав Еконт не става никак по-лека. Още в неделя те ще гостуват на Лукойл Нефтохимик в голямото българско дерби от НБЛ, а след това идва и двубоят у дома с израелския Апоел Тел Авив.