Клубното ръководство на Дунав 8806, треньорът Георги Божков и Жаклин Златанова разкриха повече подробности за обстановката в тима преди новата му европейска кампания. Участието на „сините феи“ в турнира за Еврокупата на ФИБА започва с мач срещу турския „Мерсин“ на 7 ноември, четвъртък, от 17:30 ч. в залата в русенския квартал „Здравец“.

Георги Божков сподели радостта си, че Дунав 8806 е част Еврокупата на ФИБА. „Ясно е, че започваме срещу много силен и класен съперник с голям бюджет. Има две неща, които са важни в този мач. Техният бюджет е голям, но нашата публика е голяма. В нашата зала трябва да играем изключително смело и ентусиазирано и да се опитаме да гоним победата“, коментира Божков.

Той обърна внимание на класните баскетболистки, с които идва Мерсин в Русе. „Сестрите Парис са известни не само в Европа, но бих казал и в цял свят. Те разполагат и с американка, която играе като плеймейкър и идва от женския вариант на NBA. Доста агресивен и силен отбор. Разучили сме ги достатъчно добре. Остава да спечелим повече нападения от тях. Това е нашата цел в този мач“, каза още треньорът на русенския отбор.

Той коментира, че към момента преди началото на двубоите не може да се каже кой е фаворита в групата. „Руският отбор е с най-голям бюджет. Към момента те играят колебливо, но са с един състав във вътрешното първенство, а в Европа може да са с друг. В Швеция пък има много силен национален отбор, част от който е в съперника ни в групата. Като цяло тези контакти с чуждите отбори са много важни. Виждаме къде сме ние и в игрово отношение, и по отношение на организацията“, заяви Божков.

Той бе категоричен, че с възстановяването на Радостина Димитрова и Жаклин Златанова „Дунав 8806“ със сигурност ще разполага с още по-силен отбор.

„Тези международни мачове са най-големите дразнители и мотивиращи за всяка една от нас. Съперникът ни е на ниво Евролига – на най-високо ниво в Европа. Такива класни съперници вдигат и нашето ниво. Отборът ни е млад, но всички подхождат много сериозно и са много мотивирани. Очавам интересен мач с качествен баскетбол“, заяви Златанова.

От клуба се извиниха за неудобния за феновете в Русе час на срещата – 17:30 ч., но поясниха, че това е част от изискванията на БНТ, поради предвиденото пряко излъчване на двубоя. „Това е част от идеята ни да популяризираме женския баскетбол. Срещите от турнира за Еврокупата на ФИБА са с по-голям заряд. Искаме в цяла България да се гледа този мач. Нека да се види, че нивото на женския баскетбол не е ниско и да се види как играе отбор със сърце“, сподели членът на клубната управа и заместник-кмет на Русе Свилен Иванов, който не скри, че депозитът за участие на клуба в турнира за Еврокупата ФИБА е внасен от един от членовете на неговия Управителен съвет Иван Иванов.

Иван Иванов сподели подробности относно финансирането на клуба и представи инициативата „ВИП Клуб Дунав 8806“.

„Ние като Управителен съвет правим колосални усилия да изградим един модел, който почти липсва в България. Към момента сме събрали 25 русенски фирми, които участват с доста прилични суми в едно общество, което сме нарекли „ВИП Клуб Дунав 8806“. Това общество се събира официално утре на Гала вечер след мача“, разясни Иванов.

„Опитваме се да изградим един по-различен модел от този на футболния „Лудогорец“ на Домусчиев, например. Целта е да можем да кажем, че отборът на „Дунав“ е на Русе, а не на конкретен човек или фирма. Стараем се да популяризираме идеята си и продължаваме да увличаме хората. Мечтата ни е да се стигне до там – ако фирма в Русе е успешна и не е член на ВИП Клуба, да изглежда подозрително“, каза още Иван Иванов.